Есента наистина се очертава тежка, особено с увеличаването на цените

...
Есента наистина се очертава тежка, особено с увеличаването на цените
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Мерките на властта няма да намалят натиска върху домакинствата.

Есента в действителност се обрисува тежка, изключително с увеличението на цените на електрическата енергия и парното. Това сподели икономистът от КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова в студиото на „ Събуди се “.

Според нея ограниченията на властта няма да понижат натиска върху семействата. „ Пакетът от ограничения, ориентиран към семействата, е 2 милиарда лева 3/4 от тях са за пенсии. Едва 500 млн. би трябвало да понижат натиска върху домакинските бюджети. Очевидно е, че това не може да се случи “, безапелационна е тя.

Икономистът разяснява и актуализацията на бюджета. „ Самият факт, че в актуализацията не се планува нарастване на минималната работна заплата се притеснявам, че значи, че няма да подкрепим този бюджет “, безапелационна е Григорова.

Замразяването на минималната работна заплата съгласно нея значи заледяване и на редица други заплати, свързани с нея. „ Българското държавно управление счита, че българските служащи би трябвало да платят цената за геополитическите им решения. Няма по какъв начин да подкрепим сходно държание “, добави икономистът.

Икономистът не чака понижение на цената на хляба. За непрекъснато възходящата цена на горивата по бензиностанциите Григорова съобщи, че пазарите просто реагират на желанията на политиците. „ Категорично може да се чака, че цените ще порастват, макар ембаргото. Самият факт, че се вкарват спомагателни наказания, плаши пазара “, уточни тя.

Григорова разяснява прогноза на Българска академия на науките за 50% нарастване на цените на плодовете и зеленчуците през есента. „ Много по-нагоре могат да стигнат цените. Не знам дали ще се сбъдне прогнозата на Българска академия на науките, само че има сериозен риск от нарастване. През лятото ще има опазване “, разяснява икономистът.

Относно митинга на работодателите в края на май тя съобщи: „ Ние ги подкрепихме, когато желаеха обезщетения, а в този момент разбираме, че ръкопляскат на държавното управление за неувеличението на минималната работна заплата. За мен те не заслужават повече поддръжка “, съобщи Григорова.

Има забележителен риск от продоволствена рецесия, счита Григорова. Основен проблем, с изключение на газът, горивата, са и торовете. Производителите на торове в Европейски Съюз би трябвало да заплащат квоти като за въглищната промишленост. „ Поради това огромна част от мощностите в България към този момент не създават торове и ние разчитаме единствено на импорт. Съединени американски щати, които най-вече упорстват за наказания върху Русия, изключиха торовете от обсега на глобите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР