Есента е сезона на изобилието, на цветовете и ароматите, време

...
Есента е сезона на изобилието, на цветовете и ароматите, време
Коментари Харесай

Билките на есента - време е за събиране на диви плодове

Есента е сезона на изобилието, на цветовете и ароматите, време за събиране на реколтата и подготовка за зимата. Многообразието от плодове през този сезон е освен в градините – по гори и поляни са узрели и ни чакат многочислени диви плодове. Те са не просто плодове, които служат за храна, а и скъпи лечебни растения, събирали цяло лято от слънцето, почвата и дъждовете благосъстояние от потребни субстанции.

Повечето хора свързват билките или лечебните растения с тревичките, които събираме по Еньовден. Но през есента в действителност можем да си набавим доста изгоди и сила за студените зимни месеци точно посредством дивите плодове. Всеки е пил витамонозния чай от шипки или е чувал за изгодите на глога, само че разнообразието от потребни за здравето диви плодове е много по-голямо. Ще опитаме да ви срещнем в резюме с най-често срещаните у нас.

Шипки

Плодовете на шипката са известни с високото си наличие на витамин С - то е 40 пъти повече в сравнение с в лимоните. От някои типове шипки се създават медикаменти с аскорбинова киселина. Препоръчва се да се употребява за попречване на недостиг на витамин С и Р, подсилване на имунната система, повишение на апетита, а също и като жлъчегонно средство. Препаратите на основата на шипка задействат производството на ензими. Плодовете постоянно се включват в билкови чайове, компоти, конфитюри, шипкови мармалади и от тях се подготвят виновност.

Глог

Плодовете обичайно се употребяват в националната медицина като стягащо средство при неприятно храносмилане и инфекциозни болести. Официалната медицина ги предлага като лекарство при сърдечно-съдови болести за възстановяване на кръвообращението, подсилване на капилярите, повишение на сърдечния тонус и унищожаване на невротични положения. Плодовете на глога съдържат флавоноиди (естествени антиоксиданти), витамини (А, С, К и група В), магнезий, калий.

Дрян

 Дренки през есента

По наличие на витамин С плодовете на дряна превъзхождат лимона и цариградското грозде. Богати са и на желязо, витамин Р, фитонциди, органични киселини. Дрянът има тонизиращо, противовъзпалително и бактерицидно деяние, потреблението му възстановява кръвното налягане и укрепва стените на кръвоносните съдове, усъвършенства апетита и балансира метаболизма. Това растение е доста потребно при диабет. Подобрява работата на панкреаса и усъвършенства смилането на храната. Има запичащо деяние.

Трънка

Плодовете на трънката съдържат 5.5-8.8% захари (глюкоза и фруктоза), ябълчена киселина, фибри, пектин, въглехидрати, стероиди, тритерпеноиди, азотсъдържащи съединения, витамини С, Е, каротин, кумарини, танини, катехини, флавоноиди, висши алкохоли, пруназин гликозид, минерални соли, както и мастни масла: линолова, палмитинова, стеаринова, олеинова и елеостеаринова. Плодовете се употребяват като стягащо, антисептично, диуретично средство. Могат да се употребяват и за повишение на апетита. Плодовете се употребяват при неспецифични колити, дизентерия, хранителни отравяния и токсични инфекции. Трънката се употребява за лекуване на стомаха, червата, черния дроб, бъбреците. Помага при разнообразни невралгии, метаболитни нарушавания, бери-бери. Може да се употребява и като потогонно и антипиретично средство.

Облепиха

 Облепиха се събира през есента

Плодовете и листата на растението от дълго време са известни като лечебно средство, което оказва помощ за бързо възобновяване на силите и укрепване на рани. В актуалната медицина маслото от облепиха се употребява за възобновяване на меките тъкани, поддържане на здравето на черния дроб, лекуване на кожни и гинекологични болести. Органичните каротеноиди, ненаситените мастни киселини, витамините К, С и група В вършат плодовете толкоз потребни.

Офика

Плодовете на офиката съдържат каротеноиди, аскорбинова киселина, витамини и други Те влизат в състава на мултивитаминни препарати и билкови смеси. Офиката в медицината се употребява като витаминозно средство, диуретик и кръвоспиращо лекарство. Наличието на витамин Р в офиката обуславят свойството и да укрепва нервната система, отстранява раздразнителността, безсънието и общата уязвимост на тялото.

Берберис

 Есенни плодове - Годжи бери

Растението е било известно още в антична Индия, антична Гърция и Рим като средство за филтриране на кръвта и удължение на младостта. Плодовете съдържат: голямо количество аскорбинова и ябълчена киселина; витамин C; витамин К; каротеноиди; антиоксиданти; пектин и танини. Берберисът има антисептични и антипиретични свойства, оказва помощ при паразитни и кожни болести, възстановява кръвното налягане, бъбреците и храносмилателната система.

Червена калина

Растението има богат състав на витамини, каротеноиди, органични киселини. Особено доста калината е богата на витамин С - два пъти повече, в сравнение с лимоните. В композиция с желязото и двете субстанции се усвояват доста дейно. Плодовете имат общ лековит резултат върху тялото, спомагат за повишение на имунитета, отстраняват непотребните течности от тялото и поддържат еластичността на кръвоносните съдове. Плодовете също имат лек успокоителен резултат, облекчават нервната възбудимост и мускулните конвулсии, усъвършенстват съня. В националната медицина калината се употребява за лекуване на настинки, изключително ефикасна е в композиция с мед.

Дива круша

 Есенни плодове - диви круши

Плодовете на дивата круша съдържат диетични фибри, азотни съединения, нишесте, флавоноиди, витамини (С, В1, Е, А), калий, калций, желязо, цинк, магнезий, танини, аминокиселини, протеини, захар. Помагат за повишение на имунитета и бързо подсилване на тялото след заболяване, имат антимикробни и витаминни свойства. Използват се като диуретик, срещу диария, за лекуване на възпаления на бъбреците и пикочния мехур, при камъни в бъбреците, при простатит, остеохондроза, при лекуване на диабет.

Киселица (дива ябълка)

Плодовете съдържат огромно количество пектин, разнообразие от аминокиселини, танини, витамин С, каротин, желязо, фосфор, флаваноиди и още доста минерали и витамини. Имат антибактериално, противопаразитно, слабително, охлаждащо, едва седативно деяние. Използват се като витаминозно средство, затлъстяване, сърдечни проблеми. Прясно изцеден сок от киселици в националната медицина предлага при рак на стомаха, вътрешни и външни язви и тумори, при Паркинсон. От пресния сок се пият 3-5 капки, разредени във вода на всеки час.

Други диви плодове, които могат да се съберат през есента, са мушмули, мерджан (годжи бери), хинап, брекина, скоруша, алена боровинка, бъз, арония и други Почти всички есенни диви плодове могат да се употребяват в прясно положение, да се сушат за чай. От доста от тях се подготвят разнообразни витаминозни питиета с- или без ферментация, виновност, оцет, конфитюри, компоти, сокове. Но едно е общо за безусловно всички – есенните диви плодове са извънредно богати на потребни съставки, което ги прави незаменими за здравето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР