ЕС върви към следваща, още по-строга норма за вредните емисии

...
ЕС върви към следваща, още по-строга норма за вредните емисии
Коментари Харесай

Ще поскъпнат ли колите в ЕС заради новия стандарт Евро 7

ЕС върви към последваща, още по-строга норма за нездравословните излъчвания от колите: Брюксел е подготвен с предложенията си за Евро 7. Защо се постанова тази мярка, какво значи тя и по какъв начин ще ни засегне. " " показва въпроси и отговори.

Защо изобщо са нужни тези правила?

Европейските стандарти за изгорели газове са стойности, показващи допустимите равнища на замърсяване от всяко моторно транспортно средство (МПС). Те се дефинират от наставления на Европейския съюз (ЕС), а първият европейски стандарт Евро 1 е въведен през 1992 година. Актуален сега е стандартът Евро 6, който е най-високата към този момент норма за екологичност на МПС. Той работи от 2014 година.

Какво цели новия стандарт Евро 7?

Задаващият се нов стандарт Евро 7 би трябвало да направи колите и въздуха още по-чисти.

Еврокомисията счита придвижването по пътищата за най-големия замърсител на въздуха в градовете. Данните сочат, че през 2018 автомобилният трафик, разбирай отделяните от него фини прахови частици и азотни съединения, е предизвикал преждевременната гибел на към 70 хиляди души в страните от Европейски Съюз и Англия.

 Евродепутатите утвърдиха възбрана за нови бензинови и дизелови коли след 2035 година Евродепутатите утвърдиха възбрана за нови бензинови и дизелови коли след 2035 година

Новият стандарт Евро 7 цели да понижи изхвърляните от колите в атмосферата азотни оксиди с 35% до 2035 година. А при рейсовете и камионите - даже с 50 %.

По-конкретно дизеловите коли към този момент ще могат да отделят най-вече 60, вместо сегашните 80 мг азотни оксиди на километър пробег, а при бензиновите смяна няма.

Но Евро 7 не се отнася единствено за азотните съединения, които излизат от ауспуха, а също и за фините прахови частици, които се отделят да вземем за пример когато автомобилът стопира, или пък от износването на гумите. В този смисъл новата норма ще важи също и за електрическите автомобили.

От по кое време ще работи Евро 7?

Еврокомисията направи своите оферти през ноември предходната година. Те плануват новите правила да влязат в действие от юли 2025 година за леките и лекотоварни коли, а за камионите две години по-късно - от юли 2027-а.

Преди това страните от Европейски Съюз и Европарламентът би трябвало да одобрят тези периоди.

Ще нарастнат ли колите поради новия стандарт?

Най-вероятно цените на колите ще се покачат с въвеждането на новия стандарт за излъчванията. Не е ясно с какъв брой.

Изчисленията на Европейската комисия сочат, че спомагателните разноски за леки коли ще бъдат сред 90 и 150 евро, а за тежкотоварните транспортни средства - 2700 евро.

 Брюксел желае градските автобуси да спрат да пушат до 2030 година Брюксел желае градските автобуси да спрат да пушат до 2030 година

Като цяло нарасналите разноски за едно транспортно средство не би трябвало да възлизат на повече от два до три % от междинната цена на транспортното средство в който и да е авто сегмент.

Германското Министерство на превоза обаче чака повишаването поради новата норма Евро 7 да е доста по-голямо - до 400 евро за кола от междинен или висок клас. При лекотоварните дизелови транспортни средства повишаването може да доближи до 900 евро за едно, а при тежкотоварните - сред 2500 и 4000 евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР