ЕС трябва да преразгледа споразумението си за свободна търговия с

...
ЕС трябва да преразгледа споразумението си за свободна търговия с
Коментари Харесай

Полски еврокомисар иска ограничаване на вноса на храни от Украйна

ЕС би трябвало да преразгледа съглашението си за свободна търговия с Украйна и да вкара ограничавания върху вноса на някои хранителни артикули, сподели комисарят по земеделието Януш Войчеховски пред членове на полския парламент, написа европейската редакция на " Политико ".

Коментарите на полския еврокомисар изрично опонират на формалната позиция на Европейски Съюз, че разрешаването на безграничен експорт на храни от Украйна е от значително значение за подкрепяне на опустошената от войната стопанска система на страната. Откакто съветските сили нахлуха през февруари, те окупираха и минираха аграрни земи, откраднаха годишна продукция и бомбардираха зърнени силози и пристанища, напомня " Политико ".

През последните месеци беше вероятен единствено стеснен експорт на украинска продукция през обичайния черноморски експортен маршрут. Брюксел отвори различен сухопътен маршрут към Европейски Съюз, когато пусна т. нар. през май и подписа съглашение с Киев през юни за анулация на всички вносни мита върху украински артикули за една година. Споразумението би трябвало да изтече идващото лято, само че Комисията обмисля удължаването му до края на 2024 г

" За някои артикули тази политика би трябвало да бъде преразгледана ", сподели Войчеховски. Той приказва отдалечено на събитие във Варшава, проведено от горната камара на полския парламент за общата селскостопанска политика на Европейски Съюз.

Докато западният кулоар е избавителен пояс за стопанската система на Украйна и нейните фермери, той изложи фермерите в родната страна на Войчеховски на по-голяма пазарна конкуренция. Това е развиване, което може да докара до политически последствия за дясното държавно управление на страната, водено от партията " Право и правдивост " (ПиС), което ще би трябвало да отбрани гласоподавателите си в селските региони, с цел да резервира властта на общи избори, планувани за септември 2023 година

" Познавам терзанията на фермерите и виждам казуса ", сподели Войчеховски, самият той почитан представител на ПиС. Той отговаряше на въпрос дали Комисията ще се заеме с казуса с вноса на храни от Украйна, които вместо да бъдат изнесени другаде, остават блокирани в граничните райони на Полша.

" Помощта на Украйна е наш стратегически приоритет и това не предстои на разискване. Това е въпрос на сигурност, само че за някои артикули тази политика ще би трябвало да бъде преразгледана. Вносът на някои селскостопански артикули в действителност се е нараснал няколко пъти след либерализирането на търговията с Украйна. Просто идват прекалено много артикули. "

Войчеховски посочи царевицата, рапицата и домашните птици като образци за хранителни артикули, които " идват в несъразмерни количества ". Той сподели, че Румъния и България също са видели " проблематично " нарастване на вноса на слънчогледово масло от Украйна.

Доклад на Комисията за украинските артикули, предмет на съглашението за свободна търговия, откри, че Европейски Съюз е видял " доста нарастване на вноса на... птиче месо, яйца, мляко на прахуляк, масло, захари, нишестета, трици и някои зърнени храни ". Изпълнителната власт на Европейски Съюз обаче към момента не е достигнала до позиция дали да предприеме някакви дейности за справяне с увеличените притоци.

Войчеховски сподели, че решението дали да се вкарат мита върху питателните артикули " ще зависи и от други еврокомисари... само че моето мнение е, че има проблем. Там, където този експорт ясно се е нараснал, ще се изкажа в интерес на въвеждането на ограничавания върху вноса.

Селското стопанство играе жизненоважна роля в стопанската система на Украйна, като съставлява към една пета от Брутният вътрешен продукт на страната и 40 % от износа. Брюксел неотдавна разгласи инвестиция от 1 милиард евро за усилване на сухопътните канали за взаимност на Европейски Съюз, през които Украйна съумя да изнесе към 17 милиона тона хранителни артикули от началото на съветската инвазия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР