ЕС ще задължи технологичните гиганти да предприемат твърди мерки за

...
ЕС ще задължи технологичните гиганти да предприемат твърди мерки за
Коментари Харесай

ЕС задължава технологичните гиганти да премахват фалшиви профили

Европейски Съюз ще задължи софтуерните колоси да подхващат твърди ограничения за противопоставяне на така наречен дълбоките имитации (deepfakeс) и подправените профили в своите обществени мрежи или рискуват налагането на солидни санкции. Това гласи обновеният кодекс за битка с дезинформацията на Европейски Съюз, представен от Ройтерс.

Очаква се Европейската комисия да разгласява кодекса в четвъртък, като това е част от опитите на Европейски Съюз да се бори с подправените вести. Кодексът за битка с дезинформация бе въведен като доброволна самодейност през през 2018 година, само че в този момент упоритостта на Брюксел е документът да се трансформира в скица за взаимно контролиране, като отговорността ще бъде споделена сред регулаторите и софтуерните компании.

Deepfakes са хиперреалистични имитации, основно на видео, които провокират паника по целия свят, тъй като могат да се употребяват в политически подтекст.

Кодексът ще бъде обвързван и със строги нови правила на Европейски Съюз, които ще бъдат записани в Директивата за цифровите услуги (DSA), призната от Европейски Съюз по-рано тази година. В него има специфичен раздел за битка с дезинформацията.

Предложението е фирмите, които не изпълнят отговорностите си, да бъдат санкционирани до 6% от световния си оборот. Те имат шест месеца, с цел да приложат своите ограничения, откакто се одобряват да ползват европейските правила.

Подписалите страни също ще би трябвало да подхващат ограничения за справяне с рекламите, съдържащи дезинформация, и да обезпечат повече бистрота на политическата реклама.

" Директивата дава правна основа на Кодекса за битка против дезинформацията – в това число тежки възпиращи наказания “, сподели в изказване за Ройтерс еврокомисарят Тиери Бретон, който управлява битката на Европейски Съюз против дезинформацията.

Заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова споделя, че нашествието на Русия в Украйна е причина за някои от измененията в кодекса. " След като Кодексът стартира да работи, ще бъдем по-добре готови да се оправим с дезинформацията, идваща и от Русия “, споделя Йоурова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР