ЕС ще спре излъчването на още 4 руски телевизионни канала.Това

...
ЕС ще спре излъчването на още 4 руски телевизионни канала.Това
Коментари Харесай

ЕС спира 4 руски канала. Ирина Бокова се размина със санкциите

ЕС ще спре излъчването на още 4 съветски телевизионни канала.

Това планува утвърденият през днешния ден от страните членки (Съвета) девети пакет от наказания поради експанзията против Украйна.

Пакетът е отговорът на Европа на последната ескалация в Украйна и военните закононарушения там, разяснява висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозе Борел

Съветът стартира развой за отнемането на лиценза на стратегиите „ НТВ/НТВ Мир “, „ Россия-1 “, РЕН ТВ и „ Первий канал “. Причина са водените от тях непрекъснати акции за дезинформация и манипулиране на информацията за дестабилизиране на прилежащите страни. Тези канали са под директния надзор на Кремъл.

Приет е санкционен лист със забележителен брой физически и юридически лица в него, допълват от Съвета, без да прецизират детайлности. Когато пакетът бе препоръчан от Европейската комисия, стана ясно, че визира близо 200 души.

Европа постанова надзор и ограничавания върху износа на артикули и технологии с двойно предопределение, както и такива, които биха могли да подкрепят софтуерното усъвършенстване на военния и отбранителния бранш на Русия. От ограниченията ще бъдат наранени още 168 формирания.

В резултат няма да може да се търгува свободно с основни химикали, нервнопаралитични сътрудници, съоръжение за нощно виждане и радионавигация, електроника и съставни елементи за осведомителни технологии, които биха могли да бъдат употребявани от военната машина на Москва.

Европейски Съюз ще разшири възбраната за експорт към артикули, свързани с авиационната и галактическата промишленост и технологии. Вече ще бъдат наранени мотори за самолети и дронове. Забраната ще важи за експорт както за Русия, по този начин и за трети страни, които биха могли по-късно да ги предадат на Русия.

Замразяват се активите на още две съветски банки. Налага се цялостна възбрана за преводи на Общоруската банка за развиване на районите (ОБРР).

Считано от през днешния ден, на жителите на страните членки на Европейски Съюз се не разрешава да заемат каквито и да било постове в управителните органи на съветски държавни или следени от юридически лица формирания или органи, основани в Русия.

► Забраната би могла да важи за Ирина Бокова – някогашен общоприет шеф на ЮНЕСКО, някогашен претендент за общоприет секретар на Организация на обединените нации и някогашен и.д. министър на външните работи на България. Тя бе член на Управителния съвет „ Фосагро “ – най-големия производител на фосфатни торове в Европа. Проверка в уеб страницата на компанията обаче откри, че Бокова е напуснала органа на 15 март т.г.

Седмица по-рано това е направил шефът на „ Фосагро “ Андрей Гуриев, откакто е попаднал в по-ранен санкционин лист на Европейски Съюз.

Именно с торовете са свързани дерогациите, планувани в деветия пакет.

От Съвета категорично акцентират, че нито една от признатите ограничаващи ограничения не е ориентирана против търговията със селскостопански и хранителни артикули, измежду които пшеницата и торовете. Позицията на Европейски Съюз е да се избегне хранителната неустановеност по света.

Дерогациите разрешават топене на активи и даване на финансови и стопански средства на избрани лица, играещи значима роля в интернационалната търговия със упоменатите артикули, преди да бъдат вкарани в санкционния лист.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР