ЕС се страхуват от огледални мерки от страна на Русия

...
ЕС се страхуват от огледални мерки от страна на Русия
Коментари Харесай

ЕС се страхува от огледални мерки в случай на конфискация на руски активи за възстановяване на Украйна

Европейски Съюз се опасяват от огледални ограничения от страна на Русия при положение на конфискация на активите й за възобновяване на Украйна. Това заяви европейското издание на вестник Politico с позоваване на някои европейски чиновници.

По тяхна информация участниците в полемиките по концепцията за конфискуване на съветски активи, замразени в Европа, се притесняват, че тази стъпка ще докара до сходни ограничения във връзка с европейски активи в Руската федерация.

Според вестника различен отрицателен резултат от сходно решение може да бъде загубата на прелест на Европейския съюз като платформа за вложения. Както сподели неназован европейски посланик пред изданието, всички са загрижени за евентуалните последствия от конфискацията на активи, защото сходно решение може да докара до „ непредвидима обстановка “.

Bloomberg заяви на 4 февруари, базирайки се на източници, че Групата на седемте (G7) и Европейският съюз разискват опцията за потребление на повече от 250 милиарда $ замразени активи на Руската централна банка за финансиране на реконструкцията на Украйна.

Съюзниците на Украйна обмислят да продадат нейния дълг

Съгласно предлагането съдружниците на Украйна могат да продадат нейния дълг, употребявайки замразени съветски активи като поръчителство. Поддръжниците на сходно решение считат, че всяко споразумяване на спора ще докара до това Русия да компенсира Украйна за вредите, а в случай че откаже, може да бъде обект на искове за замразени активи.

На 1 февруари участниците в срещата на върха на Европейски Съюз утвърдиха предложение от Европейската комисия, което включва потребление на приходите от замразените суверенни активи на Русия за отчасти финансиране на стратегия за бюджетна помощ на стойност 50 милиарда евро за Украйна за интервала до 2027 година

На 30 януари посланиците на страните от Европейски Съюз договориха авансово решение за прекачване на приходи от съветски активи в специфични сметки и поддържаха Европейската комисия, която едностранно съобщи, че „ приходите от съветски активи не принадлежат на Русия “.

Източник: Bloomberg, Превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР