ЕС разработи план за мирно разрешаване на палестинско-израелския конфликт, съобщи

...
ЕС разработи план за мирно разрешаване на палестинско-израелския конфликт, съобщи
Коментари Харесай

Палестинският проблем: Бррюксел роди мишка

Европейски Съюз създаде проект за спокойно разрешаване на палестинско-израелския спор, заяви европейската осведомителна организация Euractiv. Предполага се, че директните участници във войната сега не са подготвени за директни договаряния и те ще се водят посредством медиатори. За задачата ще бъде свикана мирна конференция, в която ще вземат участие Европейски Съюз, Съединени американски щати, Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Арабската лига и Организация на обединените нации.

Палестинците ще бъдат представлявани от Палестинската власт и Организацията за избавление на Палестина, а групата Хамас, която Европейски Съюз счита за терористична организация, няма да бъде позволена до присъединяване в договарянията.

Създателите на проекта за разрешаване на спора считат, че конференцията ще продължи една година, след което ще бъде подписан кротичък контракт.

Това наложително ще допуска основаването на самостоятелна палестинска страна. И тя, и Израел би трябвало да получат гаранции за сигурност от участниците в мирната конференция.

И по-нататък. Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан Ал Сауд сподели в изявление за CNN, че Саудитска Арабия ще може да възстановява връзките с Израел единствено посредством разрешаване на въпроса за Палестина.

Според него „ това е единственият път, преференциален за Рияд, тъй като имаме потребност от непоклатимост, надяваме се, че тя ще бъде реализирана посредством решение на палестинския въпрос “.

Планът на Европейски Съюз е известна трансформация на проекта на пет арабски страни: Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Египет и Йордания с поддръжката на Съединени американски щати. Bloomberg счита, че това е „ най-развитата самодейност до момента “.

Основните му точки са основаването на обединена Палестина и признаването й от Израел. Първият стадий е преустановяване на военните дейности в Газа. Но американски, европейски и арабски специалисти са уверени, че осъществяването на проекта ще бъде допустимо единствено в случай че държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху подаде оставка. Възнамеряват да изчакат, само че към този момент с връзката на Европа цяла година.

Но в течение на една година доста политическа и друга „ вода “ ще изтече под моста в Близкия изток, а и в международната политика. Да, в Съединените щати и в Европа, а може би и в Израел ще настъпят съответни промени.

Следователно проектът на Европейски Съюз за спокойно споразумяване на палестинско-израелския спор в оферти вид е потрес за политическия ефир. Това е в необятен подтекст. В стеснен смисъл към момента не престават яростни полемики по въпроса за бъдещото устройство на Газа и Палестина.



Но наподобява, че приказваме за нещо друго: Съединени американски щати и Европейски Съюз се пробват да изградят комфортна „ политическа мозайка “ за района на Близкия изток със строго избрани съставни елементи. В същото време наподобява, че подкрепяйки проекта на арабските страни, те им дават самодейността в намирането на формули за дълготрайна непоклатимост и сигурност в района.

И в това време ще оставят отвън скобите на този развой играчи като Китай, Русия, Турция и Иран, които са интегрирани в друга степен и по друг метод в настоящите събития в Близкия изток.

В същото време се признава фактът, че Вашингтон надали е в положение самичък да реши целия набор от близкоизточни проблеми и стартира да ги трансферира върху плещите на арабските и европейски сътрудници.

В същото време избраният формат изключва присъединяване в близкоизточното споразумяване на Русия, Китай и даже Турция, която държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен по-рано предложения да взе участие в договарянията.

Дори макар обстоятелството, че тези страни имат допирни точки в позициите си с арабските си сътрудници и биха могли да предложат координирана идея за мирна конференция за Близкия изток, като не се изключва включването на Съединените щати, Организация на обединените нации и западноевропейските страни под една форма или различен.

Ако това не се случи, това значи, че преговорният формат, препоръчан от Европейски Съюз и подсилен от Съединени американски щати, в началото е сложена мина, която може да избухне в бъдеще. И в този момент, както написа Financial Times, Европейски Съюз има по-слабо въздействие върху обстановката от Съединени американски щати. Така се оказва, че Брюксел още веднъж е родил мишка в Близкия изток.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР