ЕС работи усилено, за да прокара строги капиталови правила за

...
ЕС работи усилено, за да прокара строги капиталови правила за
Коментари Харесай

ЕС иска да ускори регулациите за банковия крипто капитал

ЕС работи интензивно, с цел да прокара строги финансови правила за банките, които разполагат с криптоактиви. Регулациите би трябвало да бъдат ускорени и да намерят място в идния банков закон на Европейския съюз, в случай че Европа желае да избегне пропускането на световно контрактуван краен период, оповестява Reuters.

Агенцията се базира на отчет, направен от Европейската комисия.

Базелският комитет за банков контрол, който дефинира интернационалните банкови правила, показва януари 2025 година като краен период за използване на финансовите условия за експозициите на банките към криптоактиви като биткойни и стейбълкойни.
 Кристин Лагард изиска световни регулации на биткойн
Кристин Лагард изиска световни регулации на биткойн

Призивът ѝ демонстрира, че тя не схваща същността на криптовалутите

" За момента банките имат доста ниски експозиции на криптоактиви и единствено лимитирано присъединяване в даването на услуги, свързани с криптоактиви. Банките показаха интерес да търгуват с криптоактиви от името на своите клиенти и да дават услуги, свързани с криптоактиви ", отбелязва Европейска комисия в документа.

Стандартите на Базел се ползват в Европейски Съюз със закон и забавянето може да значи, че банките би трябвало да чакат по-дълго, с цел да навлязат на криптопазара, защото обособени правила на Европейски Съюз за търговия с криптоактиви влизат в действие през 2024 година.

За да наложи разпоредбите за крипто на Базел, Брюксел може да предложи нов закон или да разшири банковия закон, който в този момент завърши.

Това би дало повече изясненост на банките по отношение на условията за експозиции на криптоактиви и би подсигурило, че рисковете, които произтичат от тях са съответно адресирани.
 Съществува ли разбиране за
Съществува ли разбиране за " крипто-банка " и какви са използваните регулации към региона?

Случаят " Нексо " повдигна въпроса за разбирането какво е банкова активност в цифровия свят
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР