ЕС предупреди развиващите се страни, че Русия предлага евтино зърно,

...
ЕС предупреди развиващите се страни, че Русия предлага евтино зърно,
Коментари Харесай

Борел: Русия използва евтиното зърно за създаване на икономически зависимости

Европейски Съюз предизвести разрастващите се страни, че Русия предлага на ниска цена зърно, " с цел да сътвори нови зависимости посредством изостряне на икономическата накърнимост и световната продоволствена неустановеност ", оповестиха международните организации.


Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел е написал писмо до разрастващите се страни и на Групата на 20-те страни, призовавайки ги да приказват " с явен и обединен глас ", с цел да накарат Москва да се върне към договорката, която разрешава безвреден черноморски експорт на зърно от Украйна, и да спре ударите ориентирани против селскостопанската инфраструктура.

„ Докато светът се занимава с нарушени доставки и по-високи цени, Русия в този момент се обръща към уязвимите страни с двустранни оферти за доставки на зърно на понижени цени, като се преструва, че взема решение проблем, който сама е основала “, споделя Борел.

„ Това е цинична политика на съзнателно потребление на храната като оръжие за основаване на нови зависимости посредством изостряне на икономическата накърнимост и световната продоволствена неустановеност “, прибавя той.

БГНЕС напомня, че Русия даде обещание безвъзмездни доставки на зърно за нуждаещи се страни, изключително в Африка.

По-рано Русия насочи рецензия към генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, защото е нарекъл самодейността ѝ " шепа дарения ".

Говорителката на съветското външното министерство Мария Захарова прикани Гутериш " да попита получателите по какъв начин правят оценка точно тази помощ ".

" Под получатели имам поради страните, за които е предопределена филантропичната помощ. Можем ли да им дадем думата? Може би генералният секретар би трябвало да ги попита, преди да отиде пред камерите и да направи такива изказвания ", сподели тя.

Захарова прикани Гутериш да бъде по-внимателен в изявленията си, когато става въпрос за филантропични дейности, като добави: " В момента се работи по въпроса. Той би трябвало да разбере, че такава висока позиция те задължава да носиш отговорност ".

Турският президент Ердоган и Путин също организираха телефонен диалог след отдръпването на Русия от съглашението, в което Анкара е медиатор.

" Турция ще продължи да поставя интензивни старания и дипломация за продължение на Черноморската самодейност ", означи Ердоган.

От своя страна Франция упрекна Русия, че " съзнателно " заплашва международната продоволствена сигурност, като унищожава основна инфраструктура за експорт на зърно. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР