ЕС постигна споразумение днес за забрана на няколко продукта, за

...
ЕС постигна споразумение днес за забрана на няколко продукта, за
Коментари Харесай

ЕС забрани вноса на соя, кафе, какао от земи, подложени на обезлесяване

ЕС реализира съглашение през днешния ден за възбрана на няколко продукта, за които се счита, че са " съществени фактори за обезлесяване ". Сред тях са кафе, какао и соя, разгласи Европейската комисия, представена от Агенция Франс Прес.

" Новият закон ще направи по този начин, че основни артикули на пазара (на ЕС) към този момент да не способстват за обезлесяването и деградацията на горите в Европейски Съюз и другаде по света ", разгласи Еврокомисията, която похвали решението, реализирано през миналата нощ от страните членки и от Европейския парламент.

" Когато новите правила влязат в действие, всички съответни компании ще би трябвало демонстрират прецизна зоркост, в случай че дават продукция за европейския пазар ", тъй че да излиза наяве, че тя не идва от наранени от обезлесяване земи.

Забранените артикули, измежду които палмово масло, месо, соя, кафе, какао, дървесина и гума, са разпознати като " причинители на обезлесяване ", в случай че идват от такива земи след декември 2020 година

Компаниите вносители ще би трябвало да демонстрират, че тяхната продукция идва от земя, която не е подложена на обезлесяване и да потвърждават " точна географска информация ".

Съветът и Екологичен потенциал са постигнали авансово съглашение за минимизиране на риска от обезлесяване, обвързвано с продукция, внасяна в Европейски Съюз, или изнасяна от съюза. Споразумението чака публично утвърждение и от двете институции, акцентират от Европейска комисия. Предвидените санкции са най-малко 4% от годишния оборот на дадена компания в Европейски Съюз.
Търговците ще имат 18 месеца да приложат разпоредбите.

Страни като Бразилия, Индонезия, Колумбия и Малайзия към този момент разкритикуваха проекта.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР