ЕС планира да окаже натиск върху Израел за разрешаване на

...
ЕС планира да окаже натиск върху Израел за разрешаване на
Коментари Харесай

FT: ЕС планира да окаже натиск върху Израел за разрешаване на конфликта в Газа

Европейски Съюз възнамерява да окаже напън върху Израел за разрешаване на спора в Газа. Европейският съюз ще дефинира на среща на външните министри на 22 януари в Брюксел следствията за Израел. Ако управляващите в страната продължат да се опълчват на основаването на палестинска страна. Това заяви в неделя Financial Times, базирайки се на документ от външнополитическата работа на Европейски Съюз, с който разполага.

Според него Брюксел е поканил страните членки на съюза да „ очертаят следствията, които присъединяване или неучастието би довело “ в създадения кротичък проект.

Самият проект включва основаването на самостоятелна палестинска страна и взаимното признание на двете страни.

Според европейски чиновници, представени от вестника, „ има тласъци и възпиращи тласъци за Израел “. И в случай че „ е мъчно да се наложи нещо “ на настоящия министър председател на страната Бенямин Нетаняху, то неговият мандат „ няма да продължи постоянно “.

На 22 януари в Брюксел външните министри на 27 страни от Европейски Съюз ще беседват с сътрудниците си от Израел и Палестина за спора в Близкия изток.

Ситуацията в Близкия изток внезапно се утежни след проникването на бойци на Хамас от линията Газа на израелска територия на 7 октомври 2023 година. Което беше съпроводено от убийства на поданици на гранични селища и взимане на заложници. Израел стартира да отмъщава против палестинския анклав и елементи от Ливан и Сирия. На 1 декември израелската войска упрекна Хамас в нарушение на примирието, което е в действие от 24 ноември. И разгласи, че се връща към военните дейности в Газа. Палестинската власт упрекна Съединени американски щати за възобновената израелска експанзия.

Източник: Financial Times, превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР