ЕС остро осъжда решението на президента Путин да признае неконтролираните

...
ЕС остро осъжда решението на президента Путин да признае неконтролираните
Коментари Харесай

Декларация на Върховния представител от името на ЕС относно решенията на Руската федерация, подкопаващи допълнително суверенитета и териториалната цялост на Украйна

ЕС остро осъжда решението на президента Путин да признае неконтролираните от държавното управление територии на областите Донецк и Луганск за самостоятелни субекти и последвалото решение да изпрати съветски войски в тези територии.

Този противозаконен акт в допълнение подкопава суверенитета и независимостта на Украйна и съставлява тежко нарушаване на интернационалното право и договорености, включително Хартата на Организация на обединените нации, Заключителния акт от Хелзинки, подписаната в Париж „ Харта за нова Европа “ и Будапещенския меморандум.
В качеството си на страна по Минските договорености, Русия има ясната и непосредствена отговорност да работи за намирането на спокойно решение на спора в духа на тези правила. С решението си да признае неконтролираните от държавното управление райони в Източна Украйна като „ самостоятелни страни “, Русия е в директно нарушаване на Минските договорености, които плануват цялостното връщане на тези територии под контрола на украинското държавно управление.
Следователно, Русия нарушава задължението си да работи в границите на Нормандския формат и Тристранната контактна група за намирането на спокойно решение на спора, обвързване, препотвърждавано от Русия неколкократно, в това число и напълно неотдавна.
С дейностите си Русия нарушава и Резолюция 2202 на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации, която постановява цялостното използване на Минските договорености.
Призоваваме Русия, в качеството ѝ на страна в спора, да отдръпна признаването, да извърши отговорностите си, да се придържа към интернационалното право и да се завърне към договарянията в границите на Нормандския формат и Тристранната контактна група.
Апелираме към други страни да не последват противозаконното решение на Русия за признание на тази провъзгласена самостоятелност.
Европейски Съюз ще отговори в незабавен порядък на тези нарушавания с спомагателни ограничаващи ограничения – в това число по целия набор на стопански връзки с неконтролираните от държавното управление територии, както и с ограничения против физически лица и субекти, виновни за подкопаването на териториалната целокупност на Украйна – в съгласуваност с нашите сътрудници.
Предупреждаваме Русия да не употребява новоподписаните договорености със самопровъзгласилите се „ републики “ като предлог за по-нататъшни военни действия против Украйна. Европейски Съюз остава в подготвеност неотложно да одобри спомагателни широкообхватни политически и стопански наказания.
Европейски Съюз показва още веднъж непоколебимата си поддръжка и ангажимент към независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници. Европейски Съюз препотвърждава уговорката си за задълбочаване на политическите и стопански връзки с Украйна.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР