ЕС и САЩ възнамеряват да въведат още повече ограничения срещу

...
ЕС и САЩ възнамеряват да въведат още повече ограничения срещу
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен и Байдън се разбраха за още ограничения срещу поддръжници на Русия

ЕС и Съединени американски щати имат намерение да вкарат още повече ограничавания против поддръжници на съветската инвазия в Украйна, оповестиха нощес ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, представени от ДПА. Председателят на Европейска комисия е на обиколка в Северна Америка.

" Заедно подхващаме нови стъпки за взимане на прицел на трети страни по целия свят, с цел да прекъснем поддръжката за войната на Русия от всяко кътче на света, където тя бъде открита ", обявиха двамата водачи в изказване, оповестено след техните диалози във Вашингтон.

Специално внимание ще бъде отделено на предотвратяването на заобикалянето на глобите от страна на Русия, съобщи Фон дер Лайен по време на къса среща с медиите в Белия дом.

" Работим в синхрон, с цел да ограничим още повече приходите на Русия, като в същото време осигурим непрекъснати енергийни доставки за страните с нововъзникващи пазари и разрастващите се страни ", се споделя още в изказването, без да се показват съответни ограничения.

Байдън и Фон дер Лайен също по този начин не загатнаха съответно Китай, показва ДПА. Както Съединени американски щати, по този начин и Европейски Съюз обмислят да наложат наказания против Пекин, в случай че се удостовери, че страната поддържа Русия с оръжейни доставки.

Русия стартира пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари предходната година. В отговор на това Европейски Съюз, Съединени американски щати и редица други страни от Г-20, в това число Англия, постановиха серия от наказания против Москва.

Китай до момента не е осъдил нахлуването на Русия в Украйна.

След срещата си нощес Фон дер Лайен и Байдън оповестиха и началото на работата по съглашение за сериозно значимите първични материали, което да предотврати задълбочаването на разногласието сред Европейски Съюз и Съединени американски щати по отношение на дотациите за чисти технологии.

Те обявиха, че са се договорили да стартират договаряния за приложимост на европейски първични материали , които са от решаващо значение за производството на акумулатори за електрически транспортни средства, ползващи се от данъчни облекчения в Съединени американски щати, съобщи Асошиейтед прес.

 Снимка: БТА

Двете страни са се споразумели да стартират диалози за изглаждане на разликите сред Съединени американски щати и Европейски Съюз по отношение на данъчните заеми за електрически транспортни средства, включени в признатия предходната година закон за чиста сила на Байдън. Законодателството включва тласъци за закупуване на транспортни средства - в случай че те са създадени в по-голямата си част в Съединени американски щати.

Фон дер Лайен съобщи, че в случай че бъде реализирано съглашение, това ще докара до отнасяне на сериозни първични материали, произхождащи от Европейски Съюз, по този начин, като че ли са създадени в Съединени американски щати.

" Важно е и от двете страни на Атлантическия океан да знаем какви тласъци се дават на промишлеността за чисти технологии, с цел да сме сигурни, че сплотяваме напъните си за поощряване на промишлеността за чисти технологии ", сподели тя. " Това е от решаващо и първостепенно значение за постигането на кръгова стопанска система, стопанска система с нулево чисто ползване ".

Байдън и Фон дер Лайен са употребявали срещата си в Овалния кабинет, с цел да обсъдят и координацията на западните страни в поддръжка на Украйна във войната против Русия, взаимните старания за понижаване на зависимостта на Европа от съветските изкопаеми горива, както и опасенията на администрацията на Байдън по отношение на някои стопански практики на Китай.

Представители на Белия дом обявиха, че възнамеряват да се съветват с членове на Конгреса, работен групи и други заинтригувани от резултата, до момента в който договарят с Европейската комисия за материалите за електрически автомобили.

" Смятам, че е отлично, че сега се влага толкоз доста в нови и чисти технологии ", сподели Фон дер Лайен, визирайки Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати. " Всъщност ние желаеме да го съвместим с индустриалния проект " Зелена договорка ", добави тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Джеймс Бачик, помощник-директор на Европейския център към Атлантическия съвет, съобщи, че " намирането на една и съща страница " от страна на Съединени американски щати и Европейски Съюз е значима стъпка, " с цел да се избегне война на дотациите ". Все отново разрешаването на казуса ще зависи от детайлностите на всяко бъдещо съглашение, уточни обаче Бачик.

Байдън поддържа политиката в Съединени американски щати, която облагодетелства американските електрически автомобили, когато френският президент Еманюел Макрон, критик на законодателството, посети Вашингтон в края на предходната година, напомня АП. Байдън обаче призна за " пропуски " в законодателството и съобщи, че има " корекции, които можем да създадем, с цел да удовлетворим съдружниците ".

В взаимното си изказване водачите обявиха и че Съветът по търговия и технологии ЕС-САЩ ще обменя информация " по отношение на непазарните политики и практики на трети страни, като да вземем за пример тези, прилагани от Китайската национална република ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР