Ерика Робин, християнка от град Карачи, ще представя дълбоко консервативния

...
Ерика Робин, християнка от град Карачи, ще представя дълбоко консервативния
Коментари Харесай

Новата Мис Вселена Пакистан разбуни духовете

Ерика Робин, християнка от град Карачи, ще показва надълбоко консервативния Пакистан на състезанието за хубост “Мис Вселена “, съобщи Би Би Си. Г-ца Робин беше определена за " Мис Вселена Пакистан " всред пет финалистки на състезанието, извършен на Малдивите.

Той беше проведен от основаната в Дубай група, която има и франчайз правата за “Мис Вселена Бахрейн “ и “Мис Вселена Египет “. Тя съобщи, че за състезанието “Мис Вселена Пакистан “ са постъпили “огромен “ брой кандидатури. Финалът на състезанието “Мис Вселена “ ще се организира в Салвадор през ноември.

„ Чувството е ужасно да представям Пакистан. Но не разбирам от кое място идва отпорът. Мисля, че това е концепцията, че ще дефилирам по бански в стая, цялостна с мъже “, сподели госпожица Робин.

Критикуващите номинацията ѝ споделят, че тя съставлява страна, която не желае да бъде показана, изключително като се има поради, че състезанията за хубост са необичайност в Пакистан, където болшинство са мюсюлманите. " Мис Пакистан Свят ", конкурс за дами от пакистански генезис от целия свят, е евентуално най-известният. За първи път той се организира в Торонто през 2002 година, само че през 2020 година се реалокира в Лахор. Конкурсът е имал и разнообразни разклонения като " Мис Пакистан Вселена ", " Мисис Пакистан Вселена " и даже " Мис Транс Пакистан ". В 72-годишната история на състезанието Пакистан в никакъв случай не е номинирал своя представителка за " Мис Вселена ".

Г-ца Робин си спомня, че по време на втория кръг от подбора на състезанието, който се организира в Zoom, тя е била помолена да уточни едно нещо, което желае да направи за страната си. “И аз отговорих, че бих желала да трансформира това мислене, че Пакистан е изостанала страна “. Това може да се окаже мъчно, като се имат поради някои от враждебните реакции към нейната номинация. Въпреки това модели, писатели и публицисти поздравиха госпожица Робин, като журналистката Мариана Бабар приветства нейната “красота и разум “ в X, прочут преди като Twitter.



Но както споделя пакистанският модел Ванеза Ахмед, която първа насърчила госпожица Робин да се занимава с моделство: “Когато тези мъже нямат нищо срещу интернационалните състезания, наречени “Мистър Пакистан “, за какво имат проблем с достиженията на една жена? “

“Ние сме нация с доста несъгласия, а дамите и маргинализираните ни провокират най-вече “, споделя писателят и коментатор от Карачи Рафай Мехмуд.  “Пакистан като цяло е властническа страна и това се отразява в суровите патриархални полезности, които тя разрешава както в институционален, по този начин и в обществен проект. Ерика Робин и полицейското гонене, с което се е сблъскала, са продължение на това “, добави той.

Съществува обаче списък на Пакистан, който в миналото е бил доста по-либерален. В екземпляри на вестник Dawn от 50-те до края на 70-те години на ХХ век има реклами на кабаре и задгранични " бели денс " танцьорки, които се изявяват в клуб покрай някогашната улица Elphinstone в центъра на Карачи. Тези нощни клубове са били посещавани от деятели, дипломати, политици, стюардеси и младежи, предава Дарик.

Историческият хотел “Метропол “ в Карачи също е бил желано място за певчески и джаз осъществявания. Но през 1973 година пакистанският парламент основава конституция, която афишира страната за ислямска република, а исляма - за държавна вяра. Четири години по-късно военният водач военачалник Зия ул-Хак смъква държавното управление на министър-председателя Зулфикар Али Бхуто. Това, което последва през идващото десетилетие, е наричано от деятели и адвокати “драконовски стадий “, защото ислямското право е наложено и пакистанското общество е фрапантно променено.

В средата на 80-те години военачалник Зия даже възвръща общественото бичуване, с цел да покаже своята обвързаност към ислямското право. Днес нощните клубове и питейни заведения от дълго време ги няма, а хотел “Метропол “ наподобява по-скоро като заплашен от сриване. Точно долу на пътя скелетната конструкция на това, което в началото е трябвало да бъде казино, стои изоставена.

Но копнежът за по-свободен и търпелив Пакистан не е липсващ, а госпожица Робин е единствено една от тези, които прокарват границите на това, което е задоволително и което не е. Възпитаничката на гимназията “Свети Патрик “ и Правителствения лицей по търговия и стопанска система е безапелационна, че не е направила нищо неправилно.

“Не нарушавам никакъв закон, като представям Пакистан на международна платформа. Давам своя принос, с цел да потуша всички стандарти за него “, споделя тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР