Ерика Робин, християнка от град Карачи, ще представя дълбоко консервативния

...
Ерика Робин, християнка от град Карачи, ще представя дълбоко консервативния
Коментари Харесай

Защо първата участничка в конкурса “Мис Вселена“ в Пакистан беше наречена “срамна“

Ерика Робин, християнка от град Карачи, ще показва надълбоко консервативния Пакистан на състезанието за хубост “Мис Вселена “, съобщи Би Би Си. Г-ца Робин беше определена за " Мис Вселена Пакистан " всред пет финалистки на състезанието, извършен на Малдивите. Той беше проведен от основаната в Дубай група, която има и франчайз правата за “Мис Вселена Бахрейн “ и “Мис Вселена Египет “. Тя съобщи, че за състезанието “Мис Вселена Пакистан “ са постъпили “огромен “ брой кандидатури. Финалът на състезанието “Мис Вселена “ ще се организира в Салвадор през ноември.

„ Чувството е ужасно да представям Пакистан. Но не разбирам от кое място идва отпорът. Мисля, че това е концепцията, че ще дефилирам по бански в стая, цялостна с мъже “, сподели госпожица Робин.

Критикуващите номинацията ѝ споделят, че тя съставлява страна, която не желае да бъде показана, изключително като се има поради, че състезанията за хубост са необичайност в Пакистан, където болшинство са мюсюлманите. " Мис Пакистан Свят ", конкурс за дами от пакистански генезис от целия свят, е евентуално най-известният. За първи път той се организира в Торонто през 2002 година, само че през 2020 година се реалокира в Лахор. Конкурсът е имал и разнообразни разклонениякато " Мис Пакистан Вселена ", " Мисис Пакистан Вселена " и даже " Мис Транс Пакистан ". В 72-годишната история на състезанието Пакистан в никакъв случай не е номинирал своя представителка за " Мис Вселена ".

Г-ца Робин си спомня, че по време на втория кръг от подбора на състезанието, който се организира в Zoom, тя е била помолена да уточни едно нещо, което желае да направи за страната си. “И аз отговорих, че бих желала да трансформира това мислене, че Пакистан е изостанала страна “. Това може да се окаже мъчно, като се имат поради някои от враждебните реакции към нейната номинация. Въпреки това модели, писатели и публицисти поздравиха госпожица Робин,като журналистката Мариана Бабар приветства нейната “красота и разум “ в X, прочут преди като Twitter.

Но както споделя пакистанският модел Ванеза Ахмед, която първа насърчила госпожица Робин да се занимава с моделство: “Когато тези мъже нямат нищо срещу интернационалните състезания, наречени “Мистър Пакистан “, за какво имат проблем с достиженията на една жена? “

“Ние сме нация с доста несъгласия, а дамите и маргинализираните ни провокират най-вече “, споделя писателят и коментатор от Карачи Рафай Мехмуд. “Пакистан като цяло е властническа страна и това се отразява в суровите патриархални полезности, които тя разрешава както в институционален, по този начин и в обществен проект. Ерика Робин и полицейското гонене, с което се е сблъскала, са продължение на това “, добави той.

Съществува обаче списък на Пакистан, който в миналото е бил доста по-либерален. В екземпляри на вестник Dawn от 50-те до края на 70-те години на ХХ век има реклами на кабаре и задгранични " бели денс " танцьорки, които се изявяват в клуб покрай някогашната улица Elphinstone в центъра на Карачи. Тези нощни клубове са били посещавани от деятели, дипломати, политици, стюардеси и младежи.

Историческият хотел “Метропол “ в Карачи също е бил желано място за певчески и джаз осъществявания. Но през 1973 година пакистанският парламент основава конституция, която афишира страната за ислямска република, а исляма - за държавна вяра. Четири години по-късно военният водач военачалник Зия ул-Хак смъква държавното управление на министър-председателя Зулфикар Али Бхуто. Това, което последва през идващото десетилетие, е наричано от деятели и адвокати “драконовски стадий “, защото ислямското право е наложено и пакистанското общество е фрапантно променено.

В средата на 80-те години военачалник Зия даже възвръща общественото бичуване, с цел да покаже своята обвързаност към ислямското право. Днес нощните клубове и питейни заведения от дълго време ги няма, а хотел “Метропол “ наподобява по-скоро като заплашен от сриване. Точно долу на пътя скелетната конструкция на това, което в началото е трябвало да бъде казино, стои изоставена.

Но копнежът за по-свободен и търпелив Пакистан не е липсващ, а госпожица Робин е единствено една от тези, които прокарват границите на това, което е задоволително и което не е. Възпитаничката на гимназията “Свети Патрик “ и Правителствения лицей по търговия и стопанска система е безапелационна, че не е направила нищо неправилно.

“Не нарушавам никакъв закон, като представям Пакистан на международна платформа. Давам своя принос, с цел да потуша всички стандарти за него “, споделя тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР