Ерик Лойтард и устройството IpsiHand, раразработено от неговия екип(снимка: Washington

...
Ерик Лойтард и устройството IpsiHand, раразработено от неговия екип(снимка: Washington
Коментари Харесай

САЩ одобриха първия интерфейс мозък-компютър


Ерик Лойтард и устройството IpsiHand, раразработено от неговия екип
(снимка: Washington University School of Medicine)

Ново устройство, предопределено да помогне на пациентите с инсулт да възстановят контрола на китката и ръката си, бе утвърдено от Американската администрация по храните и медикаментите (FDA). Наречена IpsiH, системата е първото устройство от вида интерфейс мозък-компютър, което в миналото е получавало пазарно утвърждение от FDA.

IpsiHand се състои от две обособени елементи – безжичен екзоскелет, който е ситуиран над китката, и нещо сходно на слушалки, чиято задача е да записва мозъчната интензивност благодарение на неинвазивни електроенцефалографски (ЕЕГ) електроди. Системата се основава на, направено от Ерик Лойтард и сътрудниците му от Медицинското учебно заведение във Вашингтонския университет преди повече от десетилетие.

Добре знае се, че всяка страна на мозъка управлява придвижването на противоположната страна на тялото. Това значи, че в случай че инсултът повреди двигателната функционалност от дясната страна на мозъка, придвижването от лявата страна на човек ще бъде затруднено.

Лойтхард и откритието на екипа му през 2008 година разкриха, че сигналите за придвижване на тялото могат да бъдат открити от същата страна на мозъка, само че тези сигнали са безполезни, когато противоположната страна на – онази, която в действителност е виновна за осъществяването на придвижването – е повредена. Тази характерна мозъчна интензивност се назовава „ ипсилатерални мозъчни сигнали ”.
още по тематиката
Идеята на новия интерфейс е да се откри метод за разкриване на тези ипсилатерални сигнали и потреблението им за ръководство на електронна скоба за ръка. През 2017 година откривателите демонстрираха по какъв начин пациенти, употребяващи устройството в продължение на 12 седмици в подтекста на рехабилитация, доста усъвършенстват двигателната функционалност на ръката си.

„ Като цяло, всички двигателни увреждания, претърпени от пациент [и невъзстановени в рамките на] шест месеца след, се смятат за непрекъснати ”, споделя Лойтард. През 2007 година той съосновава компания, наречена Neurolutions, с цел да комерсиализира технологията.

„ Това, което открихме с устройството, е, че доста пациенти могат да получат доста усъвършенстване при възобновяване на придвижването на горните крака, когато не бихме очаквали да получат такова. Това в действителност не е правилно за никоя от актуалните лечения за инсулт, ориентирани към възобновяване на функционалността след първичния интервал на рехабилитация ”, споделя Лойтард.

Пазарното позволение на FDA за IpsiH бележи първия път, когато устройство за интерфейс мозък-компютър от този тип е утвърдено за клинична приложимост в Съединените щати. Одобрението се основава най-вече на данни от клинични изпитвания, показващи обилни усъвършенствания на двигателната функционалност, когато устройството се употребява в продължение на 12 седмици, към пет пъти седмично, в продължение на най-малко 10 минути всеки ден.

В момента IpsiHand към момента не е налично за пациенти. Neurolutions е при започване на комерсиализацията на устройството и има за цел да го направи клинично налично по-късно през 2021 година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР