Eрдоган с бира в ръка, разголващ задните части на забулена

...
Eрдоган с бира в ръка, разголващ задните части на забулена
Коментари Харесай

“Шарли Ебдо“ окарикатури Ердоган, той е бесен

Eрдоган с бира в ръка, разголващ задните елементи на забулена жена: с тази подигравка в новия си брой френското сатирично списание “Шарли Ебдо “ наля още масло в огъня сред Париж и Анкара. Турският президент е гневен.

„ На четири очи си е най-весело “ – по този начин гласи текстът към карикатурата, която вбеси турския президент. На нея Ердоган е изобразен по фланелка и долни гащи, с кенче бира в ръка. С другата си ръка той повдига полата на забулена жена и разголва задните ѝ елементи. „ О, пророкът! “ – споделя карикатурната фигура в комиксово балонче.

За добър усет и дума не може да става, само че подобен е стилът на „ Шарли Ебдо “, а свободата на словото позволява и солената политическа ирония. Която, прочее, турският президент самичък си навлече със своите дейности през последните дни.

Разпалване на огъня

Карикатурата на корицата на френското сатирично списание излезе онлайн още нощес, а от Турция начаса заваляха остри рецензии. Говорителят на Ердоган упрекна „ Шарли Ебдо “ в „ културен расизъм “ – каквото и да значи това необичайно определение.

С новата си брошура сатиричното списание налива масло в огъня на острия конфликт от предходната седмица сред френския президент Макрон и турския държавен глава Ердоган. Спорът стартира, откакто Макрон изрично отбрани свободата на словото по отношение на обезглавяването на един френски преподавател, показвал в часовете карикатури с пророка Мохамед. Тогава Еманюел Макрон съобщи, че Франция няма да се откаже от карикатурите и от вестниците си. Френският президент неотдавна сподели и нещо друго: Ислямът е в рецесия.

Дипломатическо напрежение

В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна френския си сътрудник в ислямофобия и прикани да се бойкотират френските артикули. Най-скандално обаче беше изявлението на Ердоган, че Макрон би трябвало да отиде на психиатър. В отговор Париж отзова посланика си в Турция – една от най-острите дипломатически ограничения със алегоричен темперамент.

По този мотив немският ежедневник „ Ди Велт “ разяснява: „ По образеца на Париж, своите посланици би трябвало да върнат още Германия, както и другите страни от Европейски Съюз. В същото време на Анкара би трябвало да се даде ясно да разбере, че всеки, който нарушава суверенитета на страните членки Гърция и Кипър в Средиземно море, ще бъде подложен на строги наказания. От позиция на силата сега може да работи не Турция, а Европейски Съюз. Стига да желае и да се държи по този начин, както самичък счита, че му се поставя: като велика мощ, на равна нога със Съединени американски щати. “

Ердоган би трябвало да се извини

А ето и част от коментара във „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “:

„ Провокациите на Ердоган не са някакви инцидентни гафове, те са целенасочени. Той знае, че нападайки Франция може да реализира доста по-лесно своите вътрешно-политически цели, в сравнение с в случай че се нахвърли върху Германия. Защото доста турци имат неприятно мнение за Франция, доколкото в тази страна живеят доста кюрди от Турция, и най-много поради мощното арменско лоби в страната. Ето че сега Ердоган явно е податлив да влезе в продължителна рецесия на връзките си с Европейски Съюз. Същевременно обаче турската стопанска система незабавно се нуждае от актуализиране на митническия съюз с Европейски Съюз от 1996 година. А това няма да стане, в случай че Ердоган не се извини на Макрон. Без опрощение няма и излаз от неприятното състояние, в което Ердоган вкара Турция. Досега обаче Ердоган се е извинявал единствено на един президент: на Путин, когато турците смъкнаха съветски аероплан през 2016 година. На Макрон обаче надали ще се извини. “

Антифренски настроения

Нека да си напомним, че при започване на септември „ Шарли Ебдо “ разгласява поредност от карикатури с пророка Мохамед и провокира остри реакции в част от мюсюлманския свят. В момента спорът се разраства и задълбочава: през вчерашния ден в столицата на Бангладеш Дака 40 000 души излязоха на антифренски митинги.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР