Ердоган има една основна цел: да бъде преизбран през 2023-а.

...
Ердоган има една основна цел: да бъде преизбран през 2023-а.
Коментари Харесай

Той отново беше прав: Ердоган спаси лирата?


Ердоган има една съществена цел: да бъде избран отново през 2023-а. Ако успее да избави лирата ще може да се похвали, че е избавил Турция от непознати сили, искащи ѝ злото. Но никой към този момент не има вяра на Ердоган, твърди Бану Гювен.

Спряно ли е обезценяването на турската лира?

В края на дългия ден, в който курсът на турската лира удари историческо дъно по отношение на еврото и щатския $, президентът Ердоган разгласи пакет от ограничения против обезценяването на валутата. Той подсигурява, че държавното управление ще покрива загубите на притежателите на депозити, в случай че надвиши лихвените проценти на банките.

Във вторник курсът на лирата съумя да се стабилизира и компенсира загубите през последния месец. Последователите на Ердоган отпразнуваха новината в “Туитър ” с хаштага #HeWasRightAgain („ Той още веднъж беше прав “).
Редакцията предлага
Президентът очевидно избави ситуацията, само че дали в действителност може да избави страната и политическото си бъдеще с тази политика за депозитите? Съмнявам се.

Бедните фамилии ще платят цената

На първо място, в този модел няма правдивост. Евентуални загуби по депозитите в лири ще се компенсират от бюджета. Това значи, че семействата, които нямат спестявания в банките, ще би трябвало да споделят бремето на всяко последващо обезценяване на лирата.

А какво да кажем за тези, които продадоха доларите си задоволително рано, с цел да закупят още веднъж американска валута на идващия ден при доста по-нисък курс, спечелвайки по този метод големи суми? Спекулира се, че близки до държавното управление вложители са били посъветвани да създадат това преди Ердоган да разгласи новите ограничения.

Освен това този модел не е резистентен. Ако лирата още веднъж се срине, националният дълг може да доближи рекордни равнища, а. По данни на държавния Статистически институт на Турция, инфлацията предишния месец е надхвърлила 21 %. А самостоятелни специалисти даже настояват, че тя е достигнала 60 на 100.

Трето, този ход приоритизира $. Преди оповестяването на новата депозитна скица, 64% от банковите депозити бяха в задгранична валута. Не знаем какъв брой от тези депозити са били превърнати в лири. Но това няма значение, в случай че лирите всъщност се третират като щатски долари. Някои наблюдаващи към този момент назовават модела „ схемата турски $ “.

Вече никой не има вяра на Ердоган

Критиците също по този начин настояват, че ходът на е всъщност „ прикрито “ повишение на лихвите. Това е мярка, която той настойчиво отхвърляше да вкара с аргумента, че ислямът изисква ниски лихви – макар предизвестията, че курсът към понижаване на лихвените проценти за да се озапти инфлацията ще има противоположен резултат.

Никой, с изключение на най-верните му последователи, не имат вяра на Ердоган. Инвеститорите може да са внимателно оптимистични за финансовия резултат, само че те доста добре знаят, че той е инатлив, абсурден и непредвидим.

Бану Гювен

Знаем, че Ердоган се мисли за всесилен. Тези дни той се изживява като икономист, който ще управлява стопанската система и няма да се спре пред нищо, с цел да извърши краткосрочните си политически цели.

Целта е една: нов президентски мандат

Основната му цел сега е да завоюва трети президентски мандат през 2023-а година. Изборите ще съвпаднат с 100-годишнината от провъзгласяването на Турция за република. Кампанията му ще се концентрира върху посланието, че той е избавил страната от външна интервенция, която финансово е щяла да унищожи Турция.

Основни акценти ще са нарастването в износа, растежът на Брутният вътрешен продукт и триумфът на. Въпреки това хората, които обедняха в последните години поради неговата стопански непросветеност, няма да му простят.

Изваждането на следващия заек от магическата шапка може да закрепи ситуацията през днешния ден. Но дали това ще е задоволително за победа на президентските избори е напълно различен въпрос.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР