Ерата на френска Африка“ приключи, потвърждавам го “, каза президентът

...
Ерата на френска Африка“ приключи, потвърждавам го “, каза президентът
Коментари Харесай

Краят на Френска Африка. Кой ще заеме мястото на Макрон на Черния континент

„ Ерата на „ френска Африка “ завърши, удостоверявам го “, сподели президентът Еманюел Макрон в извънредно изявление за Le Point, оповестено на 23 август 2023 година С тези думи френският водач съобщи действителност, която е съществувала за мнозина от години, която той самият обаче се опита да отхвърли още преди пет години.

Всъщност по време на държавния прелом в Нигер френските управляващи остават в най-твърдите позиции, без да влизат в никакъв разговор с новото държавно управление. Въпреки обстоятелството, че обстановката рискува да приключи с спиране на дипломатическите връзки. И по този начин, посланикът в Нигер отхвърли да отговори на позвъняването на нигерийското външно министерство, а Макрон упорства за „ възобновяване на конституционния ред “.

На 25 август пучистите желаеха отзоваването на френския дипломат Силвен Ите и също по този начин упрекнаха службата за сигурност на посолството в потребление на оръжия против мирни стачкуващи, а самата Франция в създаването и осъществяването на проекти за дестабилизиране на Нигер.

Но Макрон има друго мнение по този въпрос. Според президента на Франция единствено с помощта на военната интервенция на френски бойци в границите на интервенция „ Бархан “ страни като Мали, Буркина Фасо и Нигер въобще не престават да съществуват.

Вярно е, че още през 2021 година медиите писаха за колониалните способи на френските войски в региона на Сахел, вследствие на които умират цивилни, а френските бойци се връщат вкъщи в цинкови ковчези. Това държание естествено докара до увеличение на антифренските настроения.

Признаването на Макрон за неуспехите на френската политика на „ мека мощ “ в границите на единното франкофонско пространство на африканския континент надали ще се хареса на военните. В техните среди има доста публикувано виждане за страните, които преди са били френски колонии, като за територии, които по формулировка са в областта на френските ползи. Това също ще изостри обществената обстановка в самата Франция, сложността на която се прояви по време на последните митинги.

Изразената от Макрон позиция сигурно ще се отрази и на работата на френските предприятия в Нигер и, евентуално, в други африкански страни.

Регионът е значим за Европа като един от вероятните източници за заменяне на съветския газ.

Така развиването на плана за газопровод Нигерия-Мароко стана мотив за контакти сред воюващите Мароко и Алжир. Буквално в навечерието на преврата, през юли 2023 година, Алжир, Нигерия и Нигер подписаха съглашения за построяването на транссахарски газопровод. Освен това Алжир пое разноските, свързани с този план в Нигер.

Въпреки това, в светлината на възходящите антифренски настроения, френските петролни и газови компании напущат Нигер, отстъпвайки тази област, по-специално, на китайските предприятия. По-специално през 2022 година клонът на Total в Нигер продаде активите си на мавританската Star Oil Group.

Друга значима промишленост за Европа и Франция, свързваща я с Нигер, е добивът на уран.

Френските атомни електроцентрали работят с уран, чието значение се усили в подтекста на енергийната рецесия, която Европа претърпява сега. Уранови мини в Нигер се създават от френската държавна компания Orano. Засега компанията показва, че развиването на производството в Нигер продължава обикновено, макар че трябваше да " активизира сили " за това.

Пълната взаимозависимост на френската нуклеарна промишленост от уранови залежи в Нигер е ненапълно пресилена. Всъщност Нигер е един от тримата съществени снабдители на тази суровина за Франция, дружно с Казахстан и Узбекистан. Интересът на Франция към Монголия също нараства, защото тя е огромен снабдител на разнообразни типове първични материали, в това число уран.

Загубата на депозити в Африка ще бъде за Франция, в случай че не пагубна, само че стопански доста забележима. И не по-малко значимо, те ще имат още един отрицателен резултат върху положението на публичното мнение.

Като цяло в Нигер в този момент работят към 30 съществени френски предприятия. Всички те се пробват да останат в страната след преврата и да спестят вложения.

В допълнение към Orano, става въпрос за предприятията от групата Vinci, Veolia, Nutriset и други. В доста връзки те могат да работят с помощта на финансирането, получено по-специално от Европейския съюз. Но всички наблюдават деликатно развиването.

В момента дипломатическият отговор на събитията наподобява е в основата на консенсуса на основните артисти в международната политика.

Въпреки това ECOWAS, след договаряния с Нигер предишния уикенд, отхвърли предлагането на военачалник Абдурахман Чиани, който завзе властта, да си вземе отмора и да изчака „ временен интервал “ в продължение на три години, след което да се върне към геополитически и стопански решения. По-рано Икономическата общественост на западноафриканските страни настоя за военна инвазия в Нигер.

В понеделник, 28 август, говорейки пред дипломатическия корпус, Макрон удостовери непримиримостта си против бунтовниците и сподели, че въз основа на „ партньорския метод “, Франция ще поддържа дипломатическите и, в случай че бъде взето решение, военните старания на ECOWAS в Нигер.

Последиците от сходно излизане биха били пагубни, в това число за работата на френските предприятия. На този декор показателна е реакцията на Съединени американски щати, директно противоположна на дейностите на Франция.

Въпреки обстоятелството, че Вашингтон поставя всички старания да поддържа сваления президент Мохамед Базум, тъкмо в този момент, след двугодишно спиране, е назначен нов дипломат в Нигер - Катлийн Фицгибън. Може би това е една от аргументите интервенцията, оповестена от западноафриканските съседи на Нигер, към момента да не е почнала.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР