Епистаксис е медицинският термин, с който се означава кървенето от

...
Епистаксис е медицинският термин, с който се означава кървенето от
Коментари Харесай

Кървене от носа - какво е поведението?


Епистаксис е медицинският термин, с който се значи кървенето от носа. Всеки човек най-малко един път в живота е имал епизод на епистаксис, като аргументите могат да бъдат разнородни – най-често се дължат на локално засягане на носната лигавица, само че не са изключени и систематични болести, които да предизвикват кървенето.

Най-честите аргументи са контузиите в региона на лицето. Кървенето нормално минава относително бързо, с изключение на в случаите, в които има засягане на околоносните синуси и/или черепната основа. При деца честа причина е попадането на непознато тяло в една от ноздрите. Някои доброкачествени и злокачествени болести могат да дебютират с кървене, само че постоянно това е късен признак.

Някои хора са предразположени към постоянно кървене от носа, заради уязвимост на стената на капилярите, което води до по-лесното и скъсване. Системни болести като хипертонията могат да станат причина за скъсване на капилярната мрежа и появяването на епистаксис. Дефицитът на витамин К под избрани стойности има отношение към склонността от кръвоизливи, в това число и от носа.

По-рядко срещано, само че не за занемаряване е и кръвотечението от носа при умствено пресилване и отмалялост. Кървене от носа може да е налице още при левкемия, хемофилия, апластична анемия, ниско количество на тромбоцитите (тромбоцитопения) и други

Какъв е методът при кървене от носа?

От значение е да се резервира оптимално успокоение. Погрешно е навеждането на главата обратно. Необходимо е засегнатото лице да бъде

с наклонена леко напред глава, като по този метод се разрешава приключване на кръвта, както и изпадане на коагулумите (съсиреците), в случай че има такива. Паралелно с това има опция да се регистрира интензитетът на кървене, както и приблизителното количеството на изгубената кръв.

При държане на главата обратно – погълнатата кръв може да провокира гадене и повръщане или да попадне в дихателните пътища. Подсмърчането е противопоказано, заради опцията за отделяне на формирал се в мястото на кървенето коагулат, който има стягащ резултат. Важно е премерване на кръвното налягане, с цел да се изключи вероятността за хипертонична рецесия.

Ако локализацията на кръвоизлива е в така наречен locus Кiesselbachi (венозно сплетение, намиращо се в предната част на носната преграда) в ноздрите се слагат тампони с лидокаин и адреналин. Те оказват стягащ резултат, заради съдосвиващия резултат на адреналина. Може да се употребяват още капки с витамин С, калциев глюконат и други.

Друг способ е коагулацията на кървящите кръвоносни съдове, само че не се употребява толкоз постоянно в практиката.

Свързани публикации.. Кръв от носа при детето – на какво се дължи? 1 Кървене от носа – кои са честите аргументи, които го провокират? 0 Чуждо тяло и кървене от носа - какво да вършим? 1

Ако кървенето е от по-дълбоко разположените структури в носната празнина може да се наложи провеждането на носна тампонада. Тя е два типа – предна и задна. Тампонадата съставлява компактно слагане на марли, напоени с антибиотичен мас в носната празнина за прилепяне на кръвоносните съдове и прекъсване на кървенето по машинален метод.

Обичайно пациентите с тампонада престояват 3-4 дни с нея и се пристъпва към нейното премахване. След това се изписват капки за нос, които се одобряват в границите на най-малко една седмица.

Хирургична интервенция се постанова при случаи, в които кървенето не може да бъде овладяно или е невероятно провеждането на носна тампонада. Най-често се подхваща лигиране (превързване) на артерията, от която идва кървенето или коагулиране на съда в мястото на скъсване.

Важно значение за предприемането на съответна терапия е определяне на повода за кървене. Необходим е подробен разпит на пациента, след което се минава към оглед на носната празнина. Ако кървенето не стопира или не понижава в границите на 20-25 минути се постанова да потърсите лекарска помощ, заради заплаха от по-сериозна кръвозагуба.

При повтарящи се епизоди на епистаксис е от голяма важност консултацията със експерт, с цел да се открие повода, която провокира кървенето.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР