Епидемията от COVID-19 връхлетя с такава мощ европейските системи за

...
Епидемията от COVID-19 връхлетя с такава мощ европейските системи за
Коментари Харесай

Френски експерт със страшни новини за "цунамито" COVID-19

Епидемията от COVID-19 връхлетя с такава мощност европейските системи за опазване на здравето, че я съпоставят с висока вълна, която би трябвало да бъде "подрязана " оптимално, с цел да се понижат разрушенията.

Какво ще забележим обаче, щом отмине това "цунами ", както го разказват италиански медици - отлив на всички места и връщане към естественото или в противен случай, постоянни повторения с пагубни последствия за лечебните заведения?

Генералният шеф на службата за публично здраве "Санте пюблик Франс " Женевиев Шен признава, че "е още рано да твърдим каквото и да било за динамичността на епидемията ", прецизира в. Монитор.

Както сочи опитът на първите наранени страни - Китай и Южна Корея, "динамиката се развива два до три месеца и след достигането на пика виждаме инверсия, вследствие на доста строги ограничения - сред първия и втория месец ", изясни тя пред радио "Франс енфо ".

Съответно спад на епидемията ще се очертае във Франция през май.

Предупредителна вълна
В Китай вълната наподобява е отминала - от няколко дни страната към този момент не оповестява за нови локални случаи на COVID-19.

Дали това не е мъртвило пред нова стихия, пита се специалистът по публично опазване на здравето и епидемиология Антоан Флао.

"Да не би в Китай да е пристигнала единствено предупредителна вълна, а огромната вълна занапред да следва? ", написа той в английското здравно списание "Лансет ".

За да оценим риска, произлизащ от комплексния темперамент на епидемиологичното развиване, дано се върнем към интервала след Първата международна война: така наречен испански грип идва на три талази и се стига до всеобщ мор, по-страшен и от скорошните борби - умират към 50 милиона души. После заболяването изчезва.

Защо стихва "Големият грип "? Въпросът изтезава математици като шотландците Уилям Огилви Кърмак и Андерсън Грей Маккендрик, които създават модели, обясняващи това развиване.

Те откриват, че една зараза не свършва "с изчерпването на бойците ", щом причинителят най-после изчезне дружно с болните, които е умъртвил, а заради образуването на "стаден имунитет ", изяснява Флао, който оглавява Института за световното здраве в швейцарския Женевски университет.

Световна тактика "Чук и Танц " за битка с ковид

"Стадният имунитет съставлява каузи на хората с имунитет против вируса (добит след заразяване или посредством ваксина, в случай че такава съществува), който би трябвало да се реализира за отбягване на всевъзможен риск епидемията да избухне още веднъж ", показва.

Този % зависи от лекотата, с която вирусът се предава от инфектирани на здрави - накратко видяно, колкото е по-заразна заболяването, толкоз по-голям дял хора с построен имунитет би трябвало да има за прекъсване на епидемията.

Флао е пресметнал, че в тази ситуация с COVID-19 "би трябвало сред 50 и 66 на 100 от хората да се заразят и след това да добият имунитет , с цел да бъде потушена пандемията ".

С течение на времето обаче равнището на заразност, означавано с R, се трансформира съгласно подхванатите санитарни ограничения (карантина, ограничаващи ограничения, изолации), вероятно и съгласно климатичните условия.

Ако R спадне под 1, т.е. когато един болен заразява приблизително по-малко от един здрав, "тогава епидемията стопира ", акцентира Флао.

Сезонни завръщания
Тя обаче "не стопира наложително, по-специално, в случай че делът на хората с имунитет не е достигнал тези 50 до 66 на 100. Може просто да направи пауза. Както става в този момент в Китай и Корея ", твърди той.

Санитарните и метеорологичните спънки за разпространяване на болестта "са краткотрайни и щом отминат, епидемията започва още веднъж, до момента в който се построи стаден имунитет съгласно ситуацията, от време на време за месеци или години ", споделя френският експерт.

Началникът на клиниката за инфекциозни заболявания в парижката болница "Питие-Салпетриер " професор Франсоа Брикер също счита, че може да има "завръщания ".

"COVID-19 може да се появи още веднъж, вероятно със сезонно завръщане на заболяването ", показва той.

Австралийският специалист по заразни заболявания Шарън Люин също се пита дали COVID-19 може да се завърне, откакто се отдръпна сегашната вълна.

"Не знаем дали ще пристигна отново ", признава тя и отбелязва, че ТОРС (тежкият изострен респираторен синдром), също причиняван от ковид, взе 774 жертви през 2002-2003 година, а след това изчезна изцяло с помощта на строгите ограничения за съблюдаване на "социална отдалеченост ".

Разработването и обезпечаването на ваксина против COVID-19 за цялата планета до година - година и половина, дадено от колосите на фармацевтичната промишленост, естествено би довело до радикална смяна в ситуацията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР