Ентусиасти от Панагюрище са се заели с нелеката задача да

...
Ентусиасти от Панагюрище са се заели с нелеката задача да
Коментари Харесай

Миналото на Панагюрище оживява в нета

Ентусиасти от Панагюрище са се заели с нелеката задача да извадят на бял свят забравени или непоказвани фотоси от предишното на града и региона към него. В групата „ Ретро Панагюрище ” във фейсбук те разгласяват архивни фотоси, остарели пощенски картички, документи и фотографии от фонда на локалния Исторически музей, или както самите основатели настояват „ образната история на Панагюрище ”. 

Със фотоси и къса информация са показани значими и значими за българската история персони като поп Груйо Бански, Райна Попгеоргиева, Орчо челник. 

Сред последните оповестени фотографии има една извънредно скъпа. Тя е правена за спомен от откриването на паметника на местността Оборище през 1927 година с останали няколко от живите участници в Априлската епопея. 

Интерес представлява  и албум, озаглавен „ Априлски порив за 100-годишнината: бригадири, съботници, чудесии ”, показващ мемоари от бригадирското придвижване. 

В групата нерядко насочат провокации към потребителите на мрежата, като разгласяват остарели фотоси и питат потребителите на обществената мрежа познават ли хората на тях и знаят ли какво се е случвало в града им преди десетилетия. Панагюрци от своя страна също способстват градът им да се види през старите фотографии, като разгласяват открити от тях фотоси в фамилните албуми. 

В рубриката „ Забавно ретро ” пък има препратки към позабравените, само че безконечни български филми.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР