Енергийният експерт Радослав Рибарски е водач на листата с кандидат-депутати

...
Енергийният експерт Радослав Рибарски е водач на листата с кандидат-депутати
Коментари Харесай

Радослав Рибарски, ПП: Трябва да инвестираме в енергетиката в дългосрочен план

Енергийният специалист Радослав Рибарски е лидер на листата с кандидат-депутати на " Продължаваме промяната "  в Стара Загора. Интересът му към новаторските технологии го насочва към възобновимите енергийни планове. Стартира кариерата си с създаване на ветропаркове и фотоволтаични централи. Има опит с развиването на интернационалните енергийни планове, профилирани в произвеждане на котелно съоръжение за Топлоелектрическа централа, както и с създаване на серопочистващи съоръжения и индустриално съоръжение за отклоняване и ликвидиране на димни газове и флуиди. Депутат в 47-ото Народно заседание, където е и ръководител на Комисията по енергетика, член на комисията по защита и ръководител на краткотрайната комисия по въпросите с енергийната рецесия.

Г-н Рибарски, ще има ли страната на задоволително газ за идния зимен сезон и на каква цена?

- Да, доставките ще бъдат подсигурени, в случай че се продължи по стъпките, които предприехме по време на кабинета " Петков ". Имахме опция цената на тези доставки да е с много огромна отстъпка. Служебният кабинет обаче реши да откаже шест от контрактуваните кораба с полутечен газ и да поръча единствено един. При това с неразбираеми причини. А при тях цената беше с 30 $ по-ниска от европейската. Сега, с цел да се обезпечат доставките, ще се премине на разновидността с оповестяване на търгове. Там ще се търси най-хубавата оферта, само че там и ще се следват пазарните цени в Европа. А те сега, макар известното намаляване в последните седмици, не са по никакъв начин ниски. 

Бензинът сега е под 3 лева, чака се и цената на дизела да тръгне надолу, разследване от какво е тази позитивна наклонност? Очаквате ли трайно да се задържи тази наклонност?

- Това се дължи напълно на пазарите на нефт. Те сега са в низходяща наклонност и това се отразява на цените за крайните консуматори по бензиностанциите. И няма нищо общо с политическото говорене на ГЕРБ за сделки и левчета, регистрирани тук и там. Вижда се, че в интервала, в който петролът върви надолу, горивата също спадат като цена. Не би трябвало да забравяме и че в производството им взе участие значително електрическа сила и природен газ, чиято цена продължава да е на рекордни равнища. 

Как върви запълването на газохранилището в Чирен и ще се извърши ли европейското условие за постигане на 80% до октомври?

- Газохранилището сега е цялостно на към 70%. От 1 октомври потегля и интерконекторът Гърция-България, доставките по него ще спомогнат за по-бързото запълване на Чирен. Остава цялостен месец, през който би трябвало да бъде реализирано запълването до 80%. Не чакам обаче да има проблем с достигането до този %. 

Докато бяхте в ръководството се струпаха доста рецесии по едно и също време, едната, разследване от войната, е обвързвана с горивата и газа. Имате ли проект по какъв начин ще действате след 2 октомври –краткосрочно и дълготрайно?

- И за двете – горивата и природния газ – бяха предприемани краткосрочни ограничения и по време на постоянното държавно управление. Доставките на природен газ, макар дейностите на " Газпром Експорт ", не бяха прекъснати. Още от 1 юли пък започнахме да получаваме цялостния размер газ по дълготрайния контракт с Азербайджан, макар че интерконекторът към момента не е пуснат в деяние. Освен това отстоявахме до дъно позицията си да получим дерогация от въведеното от Европа петролно ембарго – то влиза в действие от 5 декември.

Ако се постанова в идващите месеци, още веднъж ще има създадени краткосрочни ограничения. Реално обаче дълготрайните са тези, които дават тази резистентност във времето, те дават сигурност при доставките на естествен гази и обезпечават енергийното произвеждане. Затова би трябвало да се мисли за вложения в българската енергетика в дълготраен проект. Това е повода да продължим политиката си за опазване на енергийния комплекс " Марица-Изток " и заетостта и приходите на хората в другите въглищни райони, в това число посредством в допълнение европейско финансиране и поддръжка за вложения, рекултивация и рационализация на оборудванията.

Ще работим и по провеждането на транспарантна процедура и осъществяване на плана за удвояване потенциала на газохранилището в Чирен период до декември 2024г., както и за бърза рехабилитация на авариралите мощности на ПАВЕЦ " Чаира "  и за предпочитано създаване на план „ Яденица “.

България е сериозен производител на ток. Как виждате развиването на енергийните източници и опциите за зелена сила?

- През всички осем месеца, в които бяхме в ръководството, подкрепяхме развиването на възобновимите енергийни източници. Те дават опция и на по-малки вложители да вземат участие в енергийния микс на страната, също така са добра опция за инвестиция и добра опция за минимизиране на разноските за електрическа енергия от страна на бизнеса. Затова едно от най-важните решения, които взехме в комисията по енергетика в 47-то Народно заседание, е смяната в процедурата за ВЕИ съоръжения за лично ползване. До момента те трябваше да минават през тромава процедура, която лишава година и повече. Променихме закона, тъй че всеки бизнес да може да построява такава апаратура при улеснителен режим.

Българската енергетика обаче е с профил, който изисква заместването на едни мощности да стане само с такива, които имат сходна разполагаемост. Българската енергетика зависи от нуклеарни мощности и от термични централи и все още вниманието би трябвало да се насочи към поддържане и вложения в тези налични мощности, с цел да могат те да служат и да доставят те тази сила, която сега се доставя и дава опция за компенсиране на бизнеса. 

Какви са настроенията измежду хората, какво ви споделят те по време на срещите ви? Какви си терзанията им?

- Нарастващата инфлация и дълготрайната работа на топлоцентралите в района са главните проблеми, които хората слагат. Последните данни демонстрират, че инфлацията в действителност доближи високи равнища. По време на ръководството на Промяната обаче бяха направени редица стъпки, с цел да бъде понижено чувството за възходящи цени. Повишихме пенсиите – повече в сравнение с това се случи за последните 12 години - и те към този момент са над прага на беднотия. Предвиждаме минималната работна заплата да се дефинира по автоматизирана формула като 50% от междинната работна заплата. Така тя ще се движи дружно с растежа на стопанската система. В района на Стара Загора, да вземем за пример, хората се тормозят за въгледобива и работата на термичните централи и упорстват за дълготрайната им употреба. Именно това ни кара постоянно да обясняваме политическите заигравки със закриването и затварянето на мощности – това са единствено опити на провалените политици от прехода да насадят боязън у хората. Ние и предишния път, и този път изрично заявяваме, че тези мощности дават самостоятелност на страната и в сегашната обстановка това даже води до повишаване на приходите на българската енергетика. 

Какви са усещанията ви от предизборната акция?

-Т ази акция е толкоз значима, колкото беше акцията преди осем месеца. Затова моля хората да гласоподават. Политическото говорене и всяването на боязън е нещо, което ние се опитваме да избегнем. Опитваме се да се фокусираме върху действителните дейности, с които ще си довършим работата при едно бъдещо ръководство. 



КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР