Енергийният експерт и член на УС на Българския енергиен и

...
Енергийният експерт и член на УС на Българския енергиен и
Коментари Харесай

Христо Казанджиев: Руският газ трябва да е редуциран до необходимия минимум

Енергийният специалист и член на УС на Българския енергиен и минен конгрес Христо Казанджиев разяснява пред БГНЕС до каква степен е допустимо в действителност Русия да реши да спре доставките на „ синьо гориво “ за страните от Европейския съюз в изискванията, когато стопанинът на Кремъл води война против Украйна. Казанджиев е по-скоро песимистичен, че Путин ще прибегне до енергийното оръжие.

„ Разбира се е допустимо, само че е малко евентуално доставките на съветски природен газ да бъдат спрени от Кремъл заради обстоятелството, че няма механически аргументи това да се случи, с изключение на по политическо решение на президента Путин “, съобщи той. Към момента на прекъсването на доставките България би трябвало да има спешен проект, който да планува импорт от Румъния, Гърция или Турция.

„ България би могла да обезпечи нужния природен газ за тези консуматори, които се употребяват със статута на непрекъсваемо ползване, само че при всички случаи ще се наложи въвеждането на прочут ограничаващ режим. За нас е добре, че излизаме от зимния интервал и навлизаме в една топла пролет. Потреблението на топлофикациите ще се минимизира и ще преодолеем едно такова прекъсване “, счита Казанджиев.

Междувременно България би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да обезпечи различни доставки на съветски природен газ. В кратковременен проект има следните благоприятни условия за доставка на „ синьо гориво “. „ Първо, България към този момент разполага с 1 милиарда куб.м. от Азербайджан, с цел да може той да бъде доставен физически в България би трябвало да бъде приключена междусистемната връзка Стара Загора – Комотини. Второ, частни компании или „ Булгаргаз “ биха могли да доставят полутечен природен газ /ВПГ/ посредством суапова договорка с Гърция против нейния дял от азерския газ в размер на 1 милиард куб.м. Т.е. Гърция да даде нейната квота от азерския газ против възложен от България ВПГ в същото количество, само че от терминала в Ревитуса.

Трето, София да реализира договореност с Анкара за доставки на природен газ през Турция за България в размер на към 1 милиард куб.м. или по-малко. Такава опция има, защото има свободен потенциал на входа от Турция за България, само че всичко това е обвързвано със съществени дипломатически старания от страна на държавното управление, „ Булгаргаз “, „ Булгартрансгаз “. Много се надявам държавното управление към този момент да е обрисувало един проект за деяние, който да бъде задоволително сигурен предвид на доставките на природен газ за България “, съобщи Христо Казанджиев. В края на тази година изтича договорът ни с „ Газпром “ и се очакваше договарянията за неговото възобновяване да стартират в средата на годината, само че войната обърка напълно тези проекти. В същото време министърът на финансите Асен Василев съобщи, че България ще търси способи да се откаже от газовата си взаимозависимост от Русия.

„ Онова, което беше декларирано от министъра на финансите е, че към сегашния миг в изискванията на военни дейности сред Русия и Украйна, договаряния за сключване на нов контракт не се плануват. Това не значи, че в случай че войната бъде прекъсната по един или различен метод в околните месеци, такива договаряния няма да се случат. България има подготвеност и се приготвя за вероятни договаряния с Русия за доставките на природен газ “, сподели енергийният специалист. Според него такива договаряния би трябвало да се водят едвам тогава, когато България си е осигурила различни източници за доставка на природен газ от други източници. „ Това доста положително би повлияло върху позициите на България, включително би било добре да има подписани и предварителни контракти за такива доставки, които ще доведат до понижаване на цената на съветския природен газ “, добави Казанджиев. Той даде образец с отхвърли на Съединени американски щати от съветския нефт, това е довело до поевтиняването на вид „ Уралс “ с 20% по отношение на „ Брент “.

„ Един съответен резултат, обвързван с съществуването на конкуренция при доставките на природен газ. Такава конкуренция би трябвало да бъде въведена в България. Колкото по-рано тя бъде въведена, толкоз резултатът от нея ще се прояви в кратковременен и средносрочен проект. България може и да се не откаже от доставките на съветски природен газ, само че явно е належащо те да бъдат редуцирани до нужния най-малко “, безапелационен е Казанджиев. Той също по този начин изясни, че азербайджанският газ, който внасяме от втората фаза на находището „ Шах Дениз “ няма нищо общо с съветския: „ Азерският газ не е прокси и е изцяло друг от съветския. Много се надявам той да продължи да постъпва в България “.

По отношение на лансираната концепция Европейската комисия от името на всички страни-членки да купува природен газ, Казанджиев е песимистичен. „ Малко е евентуално, механически е много мъчно да се реализира. Това е едно положително желание, само че е малко евентуално да се случи по метода, по който го схващат българите, заради обстоятелството, че до този миг Европейски Съюз не е осъществявал действия, свързани със подписване на търговски контракти за доставки на каквато и да е суровина “. Според него е по-вероятно да се открият избрани правила и условия по отношение на сключването на контракти за да бъдат унифицирани страните от Европейски Съюз и да не се допусне сключването на контракти при по-благоприятни условия със страни, които са по-приятелски настроени към Русия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР