Енергийните нужди на центровете за данни, в които се съхранява

...
Енергийните нужди на центровете за данни, в които се съхранява
Коментари Харесай

Какво не знаем за центровете за данни

Енергийните потребности на центровете за данни, в които се съхранява огромна част от международната цифрова информация, набъбнаха експоненциално през последните години. Докато бизнесът процъфтява, има и опасенията за тяхната резистентност и заканите за околната среда, които носят, написа в разбор European Data Journalism Network.

Само на пет километра от дребния град Ковиля в Португалия огромна самотна конструкция се извисява наоколо до планинския масив Сиера да Ищрела. Сградата е най-големият център за данни в Португалия и един от най-важните в Европа. В ерата на дигитализацията, онлайн платформите и обществените медии битката за надзор и потребление на данни се трансформира в централен детайл от комерсиалната тактика на софтуерните компании, въпреки че те не са единствените. Банките, застрахователните компании, разработчиците на игри, секторът на опазването на здравето, криптокомпаниите и на практика всеки различен бранш, който има каквото и да е цифрово наличие, всички зависят от физически инфраструктури като тази в Ковиля.
Въздействие върху околната среда
Препълнени с хардуер и с консумация на сила, която надвишава потребленията на страни като Индонезия или Южна Африка, центровете за данни са физическите пространства, които поддържат огромна част от интернета. Въпреки това доста малко се знае за въздействието на бранша върху околната среда.

Според Cloudscene, австралийски снабдител на заоблачен програмен продукт, сега има 1978 центъра за данни, разпръснати в двадесет и седем страни на Европейски Съюз, като други 596 са в прилежащите му страни като Англия, Норвегия и Швейцария. Германия има най-вече центрове за данни - 482.
Реклама
Не всички центрове са с идентичен размер, нито са пропорционални на популацията или икономическия размер на страната, в която се намират. Нидерландия да вземем за пример е втора по брой центрове в Европейски Съюз с 280, множеството от които са в Амстердам. Градът дружно с Лондон, Париж и Франкфурт се трансформира в един от огромните европейски центрове на този нововъзникващ бранш. Други градове, които се причисляват към пазара, са Мадрид, Мюнхен и Милано, всички с повече от 50 центъра.

Въпреки че Европа към момента не е в същата лига като Северна Америка (САЩ и Канада имат повече от 3000), няма подозрение, че центровете за данни са голяма част от бизнес модела на софтуерния бранш. В Съединени американски щати пет от десетте най-големи капиталови тръстове в недвижими парцели имат центрове за данни в портфейлите си.

В Европа вложенията в центрове за данни са се нараснали с 58% през 2021 година съгласно ReportLinker. Освен това данните на консултантите от DCP демонстрират, че приходите от тези съоръжения в Европа ще набъбнат до 15 милиарда евро до 2024 година, с към 46% повече спрямо 2020 година
Неустойчиво ползване на сила
Центровете за данни изискват големи количества сила - от работата на системите до хладилното съоръжение. С ускорения напредък на бранша през последните години някои показват угриженост по отношение на въздействието на инсталациите върху околната среда, които са способни да употребяват сред 10 и 100 пъти повече сила от комерсиална постройка с сходен размер. Според Международната организация по енергетика (IEA) в края на 2019 година центровете за данни са били виновни за 1% от международното ползване на сила. Тази цифра не регистрира енергийното влияние на криптовалутите, които също разчитат на сървъри и хардуер за предпазване на информация.
Реклама
Проблемът е, че, както и с броя на центровете и тяхното местонахождение, има доста малко публични и настоящи данни за потребяваната от тях сила в Европа.

Липсата на бистрота в бранша, която оставя дребните и междинните центрове отвън радара на откривателите на успеваемостта, може да се дължи на страховете на бизнеса от стягане на екологичните разпореждания, което те виждат като задължение без облага.

На равнище Европейски Съюз една от последните оценки за потреблението на сила, оповестена в отчет на Европейската комисия през 2020 година, демонстрира, че потреблението на сила от центровете за данни е повишено с към 42% сред 2010 и 2018 година, което съставлява 2.8% от енергийното търсене за района. По отношение на въздействието върху околната среда, най-трудният за премерване маркер в бранша, изследването пресмята, че центровете за данни могат да създават сред 0.4% и 0.6% от всички излъчвания на парникови газове в Европейски Съюз.
Европейската зелена договорка
Въпреки че загрижеността измежду европейските институции по отношение на устойчивостта на центровете за данни нараства от години, едвам през 2019 година със стартирането на Европейския зелен контракт бяха разисквани нови регулации в бранша.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Градове 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Градове 1 Войната в Украйна 2 Енергетика Реклама
Платформите, които употребяват центрове за данни, към този момент са почнали да подхващат дейности. През януари 2021 година двадесет и пет компании - в това число софтуерни колоси като Amazon и Гугъл, предизвикаха Пакта за климатично неутрални центрове за данни.

Доброволната самодейност на някои лобисти в Европейски Съюз не е нищо ново. Енергийната успеваемост е повтаряща се тематика в комерсиалните тактики на софтуерните компании от известно време насам. Изследователският план Natik, разгласен от Microsoft след интензивна медийна акция, следи приложимостта на подводните центрове за данни, които софтуерният колос построи през 2018 година в Северно море, край крайбрежията на Шотландия.

Причината - да се показва, че тази инфраструктура, даже в пробна фаза, може да бъде решение на голямото ползване на сила и влияние върху околната среда.

В момента експоненциалният напредък на бранша към момента наподобява мъчно да се забави. Според изследване на ирландската енергийна компания Eirgrid центровете за данни ще съставляват 30% от търсенето на сила през 2028 година В Дания, която се промотира като идеална дестинация за бизнес с центрове за данни, друго изследване на Датският съвет по изменение на климата демонстрира, че центровете за данни ще употребяват 17% от енергийното произвеждане на страната през идващите 10 години.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Статията е оповестена в границите на плана, в който " Капитал " е сътрудник.
Свързани публикации Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР