Енергийните министри от Европейския съюз се споразумяха държавите-членки да намалят

...
Енергийните министри от Европейския съюз се споразумяха държавите-членки да намалят
Коментари Харесай

Ще ни задължат ли да пестим газ? Говорят енергийни експерти

Енергийните министри от Европейския съюз се споразумяха държавите-членки да понижат потреблението на природен газ с 15% от 1 август тази година до края на март 2023 година, като задачата е да се подсигурят при положение, че Русия спре напълно доставките на синьо гориво.

Ако се постанова, мярката от доброволна ще става наложителна, като ще има изключения за някои страни. И в случай че в бита и при някои от предприятията могат да бъдат приложени ограничения като прекъсване на топлата вода, понижаване на температурата в пространствата, прекосяване към работа от у дома, то при тежката промишленост, която е и най-големият потребител на газ, нещата са по-сложни.

Могат ли да пестят индустриалните предприятия у нас? Големите предприятия са задължени на всеки 4 години да вършат енергийно проучване, прецизира Ина Бояджиева, шеф на отдел "Енергийна успеваемост " в Агенцията за стабилно енергийно развиване.

Има място за усъвършенстване, може би два пъти е по-висок разходът на сила спрямо модерните западни предприятия, добавя тя.

"Енергийната успеваемост е в техен интерес, това ще им помогне да понижат себестойността на продукцията ", акцентира експертката.

Има системи за надзор върху всеки тип енергоносител. Въпросът е дали в съответното дружество има конфигурирана такава система, споделя още Бояджиева.

Почти невероятно е промишлеността да спести 15% от горивото си - това сподели от своя страна изпълнителният шеф на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители Ивайло Найденов.

В момента се работи по настоящи контракти. Намаляването на потреблението би довело до несъблюдение на договорите, което пък ще докара до неустойки, акцентира той.

В огромната промишленост множеството предприятия нямат опция на газа и не могат да се преминат към мазут, комплексните разрушителни не позволяват това, напомня още Ивайло Найденов.

Според него в България не можем да си позволим понижаване с 15%, защото промишлеността е единият огромен консуматор, другият са топлофикациите.

"Жилищата, които са топлофицирани, не са изчислени за огромни електрически товари. Така че рискуваме с изключение на газ, да нямаме и ток ", разяснява Ивайло Найденов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР