Енергийните министри на Гърция, Израел и Кипър подписаха в Атина

...
Енергийните министри на Гърция, Израел и Кипър подписаха в Атина
Коментари Харесай

Природен газ влиза в България от Средиземно море

Енергийните министри на Гърция, Израел и Кипър подписаха в Атина контракта за създаване на газопровод с дължина 2 хиляди километра, който ще доставя газ от Средиземно море към Европа.

България също може да получава газ след построяването на интерконектора Комотини - Стара Загора, осведомят гръцките медии. Договорът включва опция за присъединение на други страни и прекачване на спомагателни количества природен газ.

Дългият 2000 км Източносредиземноморски газопровод (EastMed) ще може да транспортира сред девет и 12 милиарда куб. м газ годишно от офшорни газови запаси сред Израел и Кипър до Гърция, а по-късно и до Италия и други югоизточни европейски страни.



На формалната гала по подписването в гръцката столица участваха министър председателите на Гърция и Израел - Кириакос Мицотакис и Бенямин Нетаняху, както и президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис.

Анастасиадис сложи акцента върху съдействието сред страните от Близкия Изток. За гръцкия министър председател Мицотакис се дава старт на "важен план, който надвишава енергийния бранш ". От страна на Тел Авив министър председателят Нетаняху сподели, че Израел, Кипър и Гърция се трансформират в основни снабдители на енергийни източници за Европа.

Според израелския специалист по геострагегия Авиноам Идан новата тръба няма да се съревновава с съветските доставки в Европейски Съюз и „ няма потребност да се счита за огромна смяна в геополитическата динамичност на европейския енергиен пазар “.

Трасето на новия газопровод обаче не включва Турция, което провокира остра реакция от Анкара.

Стъпката идва на фона на напрежение с Турция поради дейностите ѝ в района и морската договорка с Либия, която уголемява претенциите на Анкара към богатия на газ морски регион. Откриването на залежи в Източното Средиземноморие провокира оживление в бранша и скандал сред Кипър и Турция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР