Енергийните министри на ЕС постигнаха общ подход за регламента за

...
Енергийните министри на ЕС постигнаха общ подход за регламента за
Коментари Харесай

Съветът на ЕС одобри позиция за актуализиране на ролята на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори


Енергийните министри на Европейски Съюз реализираха общ метод за регламента за Агенцията за съдействие сред енергийните регулатори (ACER). Споразумението дава мандат за започване на договаряния с Европейския парламент.

Общата позиция бе реализирана в границите на днешното съвещание на Съвета на Европейски Съюз, управлявано от министър Теменужка Петкова.

Целта на регламента е да се усъвършенства съдействието сред националните електроенергийни и газови регулатори посредством актуализиране дилемите на организацията. ACER към този момент работи интензивно в региона на надзора на енергийния пазар и спомага при разрешаването на трансгранични проблеми.

„ Съветът на Европейски Съюз, част „ Енергетика “ реализира общ метод по предлагането за актуализиране на регламента на Европейския парламент и на Съвета по отношение на Агенцията за съдействие сред енергийните регулатори. Предложението за проверка на регламента за ACER е последният останал юридически акт от пакета „ Чиста сила за всички европейци “, по който Съветът не бе постигнал общ метод досега. ACER е от стратегическо значение за гарантиране съдействието сред националните регулатори на страните-членки. След интензивни договаряния, постигнатото през днешния ден съглашение е уравновесено и предлага отлична основа за започване на договаряния с Европейския парламент “, сподели министър Теменужка Петкова, представена от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

Всички държави-членки одобриха нуждата от актуализиране на съществуващата законодателна рамка, с цел да се дефинира методът, по който ACER действа, нейната роля и подготвеност. Промените са свързани с дейностите на нейния шеф и съвета на регулаторите, който се състои от висши представители на националните регулаторни органи на държавите-членки. Разпределят се дилемите сред съвета на регулаторите и шефа на ACER. Нови регулаторни задания и пълномощия се дават на организацията, единствено в случай че има съответно присъединяване на държавите-членки. Това ще се подсигурява от законодателство, признато според законодателни процедури или актове за осъществяване.

ACER към този момент усъвършенства координацията сред регулаторните органи по трансгранични въпроси. Агенцията публично стартира да работи през март 2011 година, седалището й е в Любляна, Словения. От основаването й, в активността на организацията са включени нови задания, свързани с наблюдението на пазарите на едро и трансграничната енергийна инфраструктура.

Засилената интеграция на пазара и смяната към диверсифицирано произвеждане на електрическа енергия значи, че са нужни спомагателни старания за съгласуване на националните енергийни политики сред прилежащите страни, както и разширено потребление на трансграничната търговия с електрическа енергия. Това ще разреши на държавите-членки на Европейски Съюз да са готови при вероятно пораждане на рецесии в енергийните доставки и да подсигуряват доставките на електрическа енергия. Свързаността на електроенергийната мрежа на Европейски Съюз значи, че е належащо съдействие за обезпечаване на непоклатимост на мрежата и увеличение на размерите възобновима сила.

История и последващи стъпки

Европейска комисия показа първичното предложение за модифицирания правилник за ACER на 30.11.2016 година като част от пакета „ Чиста сила за всички европейци “. Настоящето законодателство се основава на правилник от 2009-та година, с който е основан ACER.

Приетият общ метод разрешава на Съвета да стартира договаряния с Европейския парламент, който одобри позицията си по регламента на 1 март 2018 година чака се договарянията да стартират по време на австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР