Енергийни анализатори пред “Труд news с прогноза за 20% ръст

...
Енергийни анализатори пред “Труд news с прогноза за 20% ръст
Коментари Харесай

„Politico“ ли дирижира българския парламент

Енергийни анализатори пред “Труд news ” с прогноза за 20% растеж на горивата
Европейска комисия отхвърли да води процедура против България по твърдения, че се заобикалят глобите против Русия

Няма никаква икономическа логичност

Politico ли дирижира българския парламент показаха удивление пред “Труд news ” енергийни специалисти във връзка със незабавните ремонти в Закона за глобите против Русия, с които дерогацията за възбрана на прилагане на съветски нефт за “Лукойл ” ще би трябвало да отпадне незабавно, а не както бе решено преди по-малко от месец - от 1 октомври 2024 година

Експерти обърнаха внимание, че даже в претекстовете на законопроекта за изменение на “Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна ”, с които “Труд news ” разполага, въпросната публикация е представена в детайли: “Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго напълно и незабавно ще бъде втората стъпка в лишаването на Лукойл, а оттова и на Кремъл, от спомагателните облаги за финансиране на военните му старания в Украйна. В допълнение, на 09.11.2023 година “Политико ” разгласява информация, че рафинерията на Лукойл в гр. Бургас заобикаля възбраната на Европейския съюз за търговия в страни членки с артикули, създадени от съветски нефт ”.

Веднага в претекстовете народните представители означават и следното: “Това става като създава горива и масла от евтината съветска суровина, изнася ги сякаш за страни отвън Европейския съюз, а по-късно претрупва нефтопродуктите от транспортен съд на транспортен съд в намерено море или на интернационалните пристанища, след което горивата влизат в Европейската общественост и стигат даже до Съединени американски щати. Така българското дружество става част от скица за финансиране на войната на Русия в Украйна ”.

Материалът на Politico е напълно основан на взаимно следствие на неправителствените структури Global Witness, Центъра за проучване на силата и чистия въздух (ЦИЕЧВ) и Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД). В него е представен Кристофър Ламбин, старши консултант по следствията на данни в Global Witness: “Независимо дали “Нефтохим ” в последна сметка нарушава буквата на съветското петролно ембарго на Европейски Съюз, дейностите му подкопават духа на възбраната. “Лукойл ” продава петролни артикули в Европа, като по този метод е съдействал с повече от 1 милиарда евро за Кремъл тази година. Европейски Съюз би трябвало да в профил многочислените пропуски в възбраната за импорт на съветски нефт и да усили вложенията в прехода към чиста сила ”.

Явно политиците ни се пробват да употребяват обява в непознато издание за извинителна записка, само че хората би трябвало да знаят, че претекстовете за дерогацията у нас бяха, с цел да имаме по-ниски горива и след отпадането є цените ще скочат ”, означиха още енергийни анализатори.

По думите им е повече от необичайно по какъв начин единствено ден след публикацията в Politico със заглавие “Путин натрупа спомагателни 1 милиарда евро във военния си фонд посредством малка врата в глобите през България ”, партиите в Народното събрание се разбързаха с премахването на дерогацията.

“На този декор апелите на премиера Николай Денков първо да се извърши инспекция на обстоятелствата (виж карето, б. р.), звучат повече от рационално ”, разясниха енергетици, които бяха безапелационни, че “няма никаква икономическа логичност при започване на зимата да се основава сериозна причина за неведнъж нарастване на цените на горивата ”.

Енергийни анализатори пресмятат планирано, че цената на горивата може да се усилят с съвсем 20 %, в случай че България се откаже от дерогацията и респективно в Нефтохим да не се преработва съветски нефт. В края на деня и след следващите кавги в Народното събрание на тематика “Лукойл ”, от Европейската комисия отхвърлиха да се води следствие против България за заобикаляне на глобите. “Не, за момента няма процедура. Както обясних през вчерашния ден (след обявата на Politico, б. р.) и дублирам в този момент - ние сме в постоянен контакт със страните членки за използването на глобите, както с България, по този начин и с всички останали ”, съобщи представителят на Комисията Даниел Фери, представен от БНР в отговор на въпрос дали се води процедура против България и управляващите разрешили ли са на “Лукойл Нефтохим ” да завоюва близо 1 милиарда евро за военните потребности на Кремъл.
Николай Денков, министър председател: Виждам композиция от правилни обстоятелства с погрешни допускания


Към момента няма никакви индикации, че някой от България спомага за заобикалянето на петролните глобите, наложени на Русия. Добре е да има инспекция на Европейска комисия на българската рафинерия “Лукойл ”. Това ще даде още по-голяма сигурност, че инспекцията ще е съдържателна и справедлива. От през вчерашния ден (четвъртък, когато бе оповестен материалът в Politico, б. р.) виждам композиция от правилни обстоятелства с погрешни допускания, които са показани в една много едностранчива логическа структура, която елементарно може да се употребява за политическа приложимост.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от полигона в Ново село: Късат си ризите, че ще падне държавното управление, става въпрос за милиарди левове


Още преди година и половина трябваше да спре да се ограбва българският народ по отношение на бензина и нафтата. И през цялото това време ни се изяснява по какъв начин това не е правилно и, че това са политически закачки, а през това време бензинът и нафтата стигнаха 4 лв. при дерогация на най-евтиния нефт. И в този момент какво се оказва - до момента в който управлявахме ние - половината нефт е бил съветски, както е вярно уралски, а в това време по време на война, наказания и анти-Путинови настроения, преработката на съветския нефт е стигнала до 100% и са осъществени големи облаги. И са измъкнати от джобовете на българите действителни левове. Кой е отговорен? Кой е крив? Който носи отговорност - да си дава отговор, несъмнено има малки врати, несъмнено има пукнатинки. Това беше политиката на България към този момент втора година, споделям го с голямо страдание. Знаят, че ви ограбват, късат си ризите, че ще падне държавното управление, в случай че се махне дерогацията и най-после излиза, че става въпрос за милиарди левове. Дори звучи смешно - да падне държавното управление, че някой отвън България да продължи да се възползва.

 
Александър Величков, зам.-председател на “Лукойл Нефтохим Бургас ”: Никой не ни вика да ни чуят
 



Странно е, че за решения, свързани с групата Лукойл в никакъв случай не ни викат да ни чуят, съобщи Александър Величков, зам.-председател на “Лукойл Нефтохим Бургас ” във връзка дерогацията за импорт на съветски нефт. Той изясни, че мощностите на рафинерията в Бургас не могат да бъдат заместени. Ако рафинерията спре, в района ще има недостиг на авиационно гориво, и прилежащите страни няма от кое място да го набират, съобщи Величков. Той изясни, че планове за прекосяване към неруско гориво са предадени на изпълнителната власт.

Сега корабите с съветски петрол го доставят за 36 часа, а в случай че би трябвало рафинерията да купува неруски петрол ще бъдат нужни 600 часа за доставките. Затова са нужни повече уреди за предпазване на петрол, с цел да се подсигурява непрекъснатата работа на рафинерията. 19 други типове петрол са употребили в рафинерията в търсене на този, който най-добре може да замести съветския.

Дерогацията ни разрешава да създадем равномерен преход, само че тезата, че като преработваме съветски петрол плащаме на Русия е прелестна дъвка, съобщи Александър Величков. Но действително е назад, с анулация на дерогацията ще се усилят приходите на Русия, добави той. Величков изясни, че рафинерията в Бургас е българско сдружение, с център на активността в България и тук заплаща налози. Дружеството заплаща налог свръхпечалба със ставка 60% и след това продава горивата. Ако дерогацията за преправка на съветски петрол бъде анулирана, остава опцията за импорт на съветски горива. Те обаче ще бъдат създадени в Русия и добавената стойност ще остава там.

 
Радослав Рибарски (ППДБ), зам.-председател на комисия по енергетика в 49-ото Народно събрание: За ППДБ не е рационално зимата да отпадне дерогацията


Призоваваме Национална агенция за приходите и Агенция “Митници ” да прегледат всички покупко-продажби, които са подписани от “Лукойл ” по времето на дерогацията, с цел да бъде изяснено дали има злоупотреби със глобите или с изискванията по нея. Зимата идва, не е рационално да прекратим ненадейно дерогацията на “Лукойл ”.

 

Във връзка с това законодателството към този момент е ясно, че в случай че има такива нарушавания (по материала в Politico, б. р.) може да се пристъпи към назначение на необикновен шеф от страна на страната. Ние считаме, че периодите и неочакваното преустановяване на дерогацията е неблагоразумен метод поради това, че идва и зима, и би трябвало да бъдат подсигурени доставките на горива за популацията. От ППДБ ще предложим, в случай че срокът за преустановяване на дерогацията е проблем, спомагателното му съкращаване до след зимните месеци като засяга март месец. Това ни се вижда доста по-разумно.

 
Борислав Гуцанов, Българска социалистическа партия, пред “Труд news ”: Ако има отклонения, способените органи да се сезират


Дерогация е значима за България, тъй като “Нефтохим ” е едно от структуроопределящите ни предприятия в страната ни. В него работят хиляди хора и от него значително зависи както стопанската система на страната, по този начин и цената на горивата. Колкото по-евтини горива има, толкоз по-добре за всяко едно българско семейство и за стопанската система на страната ни. Тази дерогация несъмнено оказва помощ за работата на Лукойл ” и за това да имаме достъп до по-евтини горива, а последното е основно значимо за България. Но в случай че държавното управление на сглобката е направило някакви нарушавания и фактически има отклонения, то тогава това държавно управление да си носи своята отговорност и способените органи да се сезират. Помните, че имаше доста съществени отчети на службите, в които се споделяше, че Нефтохим не може толкоз бързо да премине на различен тип първични материали, с изключение на с съветски нефт. Жалко, че преди време не беше построен бързо нефтопровода Бургас-Александруполис, тъй като в случай че той беше построен, при реверсивна връзка към този момент можеше да има и други благоприятни условия за доставки на горива и второ, щеше да остане единствено настройването на централата. Виждаме какъв брой сме били прави, когато от Българска социалистическа партия сме упорствали за това.

 

 
Делян Пеевски, ръководител на ПГ на Движение за права и свободи: Това би трябвало да завърши незабавно в България


За неотложно отпадане на дерогацията за “Лукойл ” с необятна парламентарна поддръжка се разгласи ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Срещу това са единствено пропутинските партии, подсети Делян Пеевски. “Днес (вчера, б. р.) е 10 ноември и би трябвало да помним, че демокрацията може да си отиде тъкмо от про-Путин партии в България ”, означи Пеевски.

 

“Оценяваме отзвука от интернационалните следствия като нещо хубаво, тъй като не бяхме чути доста дълго време. Виждаме, че тези интернационалните следствия удостоверяват че всичко, което приказваме е реалност и това би трябвало да завърши незабавно в България ”, безапелационен бе ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи. И добави: “Защото пояснения в жанр “ама това е станало на открито ”, “тук няма проблем ”, “митниците не са установили такова нещо ” са несъстоятелни. Е, в случай че не се създава тук, това гориво ще може ли да се изнася. Ако се спре това произвеждане по този метод няма и да се изнася ”.

 
Делян Добрев, ръководител на комисията по енергетика в 49-ото Народно събрание: Ползата за българския консуматор е една кръгла нула


Всички изгоди от дерогацията са за “Лукойл ” и режима на Путин. Ние го повтаряме това към този момент една година. Радвам, че Европейската комисия стартира следствие, уповавам се дерогацията да падне по допустимо най-бързия метод. Денков сподели, че видите ли по този начин се заобикаляли глобите. Ние това го приказваме от май предходната година. Санкциите ги заобикаля “Лукойл ” с дейната поддръжка на държавното управление, настоящия министър председател, миналогодишния министър председател, както и финансовия министър.

 

Помните, Асен Василев без решение на Министерски съвет, отиде и изиска дерогация. Някой изясни ли ни за какво ни е тази дерогация?
В интервала 2020-2021 година има цели месеци, в които “Лукойл ” е преработвал единствено неруски петрол. Опорката, че би трябвало нещо да се настройки в рафинерията, с цел да работи с неруски петрол, е една огромна опашата неистина. Опашата неистина е, че има проблеми с минаването на тези танкери през Босфора. Как минават през 2020-2021 година, а в този момент не могат?

Това Народно заседание, сходно на предишни такива, се събира към ползите на “Лукойл ”, а не към ползите на българската страна и на потребителите. Те ( “Лукойл ”, б. р.) би трябвало да имат подготвеност, в случай че решим в период от 24 часа да премахнем дерогацията, за различни доставки. Защо 24 часа? Тази дерогация не е дадена от Европейска комисия. Европейска комисия е дала опция на България, в случай че реши, да даде дерогация - тя е дадена с решение на Министерски съвет, и със същото решение може да бъде отнета.

Ползата за българския консуматор е една кръгла нула. На всички и у нас, и в чужбина им е ясно какво прикрива това държавно управление. В интервала 2020-2021 година над 50% от доставките на “Лукойл ” са били на неруски нефт. Тогава са можели да работят в продължение на месеци неруски нефт. Цените тогава бяха по-евтини. Спекулации с това дали ще се вдигнат цените, в случай че смени съветския с неруския нефт, са голословни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР