Енергийната помощ, която обеща служебното правителство на бизнеса може и

...
Енергийната помощ, която обеща служебното правителство на бизнеса може и
Коментари Харесай

Защо бизнесът не е доволен от мерките срещу скъпия ток

Енергийната помощ, която даде обещание служебното държавно управление на бизнеса може и да не пристигна в точния момент, разяснява Ивайло Найденов, шеф на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) пред Bloomberg TV Bulgaria.

На 27 септември служебният министър председател Стефан Янев разгласи, че има задоволително средства в хазната за отпускането на помощ в размер на 50 лв. на нужен мегаватчас, само че те могат да бъдат разпределени единствено през бюджета.

Това значи от една страна, че бизнесът може да има тази помощ едвам от началото на 2022 година, т.е. с новия бюджет, или в случай че бъде обновен още един път бюджета за 2021 година.

Найденов разяснява обаче, че може да се окаже, че от 1 януари 2022 година, в случай че изобщо новото Народно заседание утвърди тази мярка, може да няма кой да получи помощите. Според него обстановката при дребния и междинния бизнес е доста тежка. Големите компании към момента могат да извадят запаси и да оцелее още няколко месеца на високите цени на електрическата енергия на пазара.

Експертът изрече подозрения, че 47-то Народно заседание ще успее да извърши бюджетната процедура в точния момент и евентуално България ще стартира 2022 година с плановете от предходната година.

Той подлага на критика и общия метод на държавното управление - по 50 лв. за всички, без значение от потреблението и размера на бизнеса.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР