Енергийната комисия в Народното събрание отхвърли Проект на решение за

...
Енергийната комисия в Народното събрание отхвърли Проект на решение за
Коментари Харесай

Ресорната комисия в НС отхвърли проект за допълнителни вноски във фонда за енергийна сигурност

Енергийната комисия в Народното събрание отхвърли Проект на решение за спомагателни ежемесечни вноски във фонд " Сигурност на електроенергийната система " от производители на електрическа сила, препоръчан от Движение за права и свободи. От партията оферират избрани производители да заплащат спомагателна вноска единствено от приходите, осъществени на електроенергийната борса за интервала април 2022 година - декември 2022 година От Движение за права и свободи желаят спомагателни вноски във фонда да вършат производители на ел. сила от възобновими източници с обща конфигурирана мощ 500 киловата и над 500 киловата от разликата сред реализирана средномесечна цена на пазар " Ден напред ". Предложението е вноска по този механизъм да не дължат производителите, употребяващи въглища или природен газ, като първично гориво. Мотивът за изключението е, че тези производители не осъществят свръхпечалба заради разноските, свързани с парниковите излъчвания и природния газ.
 Отпускат 30 млн. лева за ВЕИ в държавните лечебни заведения
Отпускат 30 млн. лева за ВЕИ в държавните лечебни заведения

Процедурата е в развой на утвърждение

Предложението задоволително дълго закъсня, сподели Рамадан Аталай. Управляващите от дълго време били предизвестени да подхващат ограничения за компенсиране на бизнеса поради високата инфлация. Правителството трябваше да откри опция и да предложи това решение, което е в една стъпка, през която могат да се събират тези средства, които са непредвидимата облага, която се акумулира в държавните предприятия, сподели още той. Не виждам някои от политическите обединения да са срещу това решение, посочи Аталай. Депутатът недоумява за какво на днешното съвещание не участва финансовият министър Асен Василев като счита, че финансист номер едно би трябвало да е благополучен от предлагането на Движение за права и свободи. От Политическа партия показаха подозрение за противоконституционност на предлагането. Затова и групировката няма да го поддържа.

Няма противоконституционност, изясни Аталай. Има цели браншове, в които има систематични проблеми, акцентира и Станислав Анастасов.
 Бизнесът упорства за ясна тактика за енергетиката
Бизнесът упорства за ясна тактика за енергетиката

КЕВР даде обещание да предложи визия, която да не постанова

Това, което се случва на пазара на сила, е изключително състояние, разяснява и Росица Кирова от ГЕРБ. Тя застана зад предлагането на Движение за права и свободи като антикризисна мярка. Решението е закъсняло, счита Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. В някои браншове, по думите му, се виждат свръхпечалби и би трябвало да се вкара правдивост. Той попита за кои производители мярката ще се отнася и съобщи, че в тази част планът би трябвало да се добави. Това решение от краткотраен темперамент може да стане непрекъснато, съгласно аления народен представител, и по тази причина е по-редно сходна мярка да има място в закона. Стойнев желае непоклатимост на решението, което по думите му е положително. И законопроект ще ви дам, даде обещание му Рамадан Аталай.

Пламен Данаилов, зам.-министър на енергетиката, уточни на собствен ред, че цената на тока за бита е най-ниската в Европа. Фонд " Сигурност на енергийната система " се употребява и сега за компенсиране на високите цени на електрическата енергия, уточни той. Министерство на енергетиката предлага да се доразвие предлагането , посочи Данаилов. Трябва да се вземе относително незабавно решение, регистрира той.

След два часа диспути предлагането бе отхвърлено от депутатите в комисията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР