Енергийната бедност не е категория от системата на социалното подпомагане

...
Енергийната бедност не е категория от системата на социалното подпомагане
Коментари Харесай

Социалният министър: Енергийната бедност ще засегне над 2 млн. души, не само с ниски доходи

" Енергийната беднотия " не е категория от системата на общественото подкрепяне и обществените помощи. Тя ще засегне над 2 млн. души в България освен това освен тези с ниски приходи ". Това сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров по време на парламентарния надзор, в отговор на въпрос на народния представител от " Българска социалистическа партия за България " и негов предходник на министерския пост Георги Гьоков .

Лазаров означи, че " енергийната беднотия " не трябва да се свързва единствено с отоплението и получаващите целева помощ за отопление, каквото схващане, за жалост, към момента има в публичното пространство, оповестиха от МТСП. " Не бива да се позволява и в бъдеще сходна неточност, което костваше забавянето на процеса по дефинирането на понятието до момента ", акцентира той.

" Статистическите данни за бедността в България са меко казано тревожни. Според Евростат към 15 септември 2022 година - дна трета от българите са застрашени от беднотия. Това значи, че тези хора са били изложени на тежки материални решения или са с доста ниска икономическа интензивност. Сред тези хора са и тези, които не са в положение да поддържат домовете си с задоволително отопление. Причините са доста. Но преди всичко са ниските приходи, ниската енергийна успеваемост на жилищата. Причините са и дългогодишните несъответстващи дейности на страната в областта на енергетиката, които водят до високи цени на силата и неналичието на развъртян достъп до различни разновидности. ", разяснява Гьоков. Информация за изявлението му бе публикувана от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

" В късият си мандат постоянното държавно управление направи съществени стъпки в понятието за дефиниране на енергийна беднотия, което да даде опция за диференцирано и съответно подкрепяне на нуждаещите си. Министерството на труда и обществената политика и Министерство на енергетиката се включиха интензивно при установяване на дефиницията за енергийно небогати. Днес в по-голяма степен се нуждаем от такава формулировка , с цел да могат да се възнамеряват ограничения в отбрана на хората, които няма да могат да отопляват жилищата си през зимата. Това е една от най-важните за страната тематики сега ", добави аленият народен представител.
 50 000 небогати ще получат по 400 лв. за отопление
50 000 небогати ще получат по 400 лв. за отопление

За обявената мярка страната отпуска 20 милиона лв. от бюджета

Той се обърна към Лазаров с въпрос по отношение на определянето на линията за енергийна беднотия, тъй като по думите му без присъединяване на МТСП няма по какъв начин да се създават обществени политики.

" Продължава ли връзката по този въпрос сред Министерство на труда и обществената политика, Министерство на енергетиката и Министерството на районното развиване и благоустройството? На какъв стадий е създаването на идея за методология за формалното установяване на линията на енергийна беднотия, по кое време и в какви обозрими периоди ще има съответни дейности и по кое време ще може да се ползва на процедура в подпомагането на нуждаещите се ", запита Гьоков.

" Европейската комисия регистрира, че растежът на цените има отрицателно отражение върху стопанската система и семействата както с ниски, по този начин и със междинни приходи. Данните сочат, че приблизително за Европейския съюз през 2021 година 26% от работещите имат усложнения да покриват разноските си. Това постанова и предприемане на съответни подкрепящи ограничения ", съобщи Лазар Лазаров.

Той изясни, че целевата помощ за отопление е с ясно предопределение и целеустременост по смисъла на Закона за обществено подкрепяне и не следва да се обвързва с " енергийната беднотия ", която е детайл на Закона за енергетиката в сходство с условията на Европейската комисия.

Служебният обществен министър увери, че Министерството на труда и обществената политика ще продължи да работи за ограничение на " енергийната беднотия " посредством разширение на обсега и адекватността на обществените помощи.

Той беше безапелационен, че служебното държавно управление прави нужното, с цел да компенсира в оптималната степен насъбраното през годините закъснение на процеса на дейно противопоставяне на " енергийната беднотия ". " Всички дружно изискуем това на хората. А те чакат поддръжка от българските управляващи във все по-трудните условия на живот ", сподели още Лазар Лазаров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР