Енергетика, сигурност и туризъм - това са част от основните

...
Енергетика, сигурност и туризъм - това са част от основните
Коментари Харесай

Илияна Йотова положи венец в мавзолея на Ататюрк в Анкара и разговаря с турския си колега Фуат Октай

Енергетика, сигурност и туризъм - това са част от главните тематики, наранени в днешния диалог сред вицепрезидентите на България и Турция Илияна Йотова и Фуат Октай. Двамата се срещнаха в Анкара като част от програмата на визитата на Йотова в турската столица, предава пратеникът на Българска телеграфна агенция Иван Лазаров.

" Три пъти по-дълго продължи срещата. Беше извънредно значима и доста забавна ", уточни Йотова измежду края на диалозите.

Енергетика

" За мен беше доста значимо да чуя от моя турски сътрудник обстоятелството, безусловно изтъквам думите му, че след срещата сред двамата президенти, господин Радев и господин Ердоган, връзките сред България и Турция получиха нов подтик и то в позитивна посока. Започна нов стадий от двустранните ни връзки. Той акцентира, че единствено три седмици след тази среща беше подписано съглашение сред " Боташ " и " Булгаргаз ", което направи сигурни доставките на газ за България за тази календарна година ", означи Йотова след диалога с турския си сътрудник.

" Аз допълних тази информация с подписаното през вчерашния ден съглашение сред България и Сърбия за газовата връзка, както и за това, че тази част на Европа би трябвало да бъде доста по-добре обезпечена от позиция на газова инфраструктура и инфраструктура за доставки на горива, тъй че в действителност да имаме действителна диверсификация ", добави още българският вицепрезидент, представена от Българска телеграфна агенция.

 Снимка: БТА

Туризъм

Йотова разяснява още, че двамата с турския вицепрезидент са дали висока оценка на провелия се неотдавна бизнес конгрес в Истанбул, давайки за образец опцията за развиване на редица браншове, в това число туризма.

" Той дефинира като " неразорана равнища " развиването на туризма сред двете страни, най-много за опцията повече турски туристи да идват в България, изключително в нашите балнеолечителни центрове. Голям интерес има от турска страна към тях. В това отношение ние сме в дълг и към нашите центрове, тъй като тук, в Турция, малко се знае за тях. Липсва задоволително реклама и информация от страна на България, а това са големи благоприятни условия и голям капацитет ", счита Илияна Йотова, предава Българска телеграфна агенция.

 Снимка: БТА

Самолетна линия Пловдив - Истанбул

Темата за стартирането на нова директна самолетна линия Пловдив - Истанбул, която да способства за развиването на туризма, също е разисквана на срещата.

" По този метод България може да стане трансферно летище на туристи, които са се запътили към Турция, преминавайки през България. Това е добре за развиването и на нашата инфраструктура и туризъм ", сподели още тя.

 Снимка: БТА

Съвместен ангажимент за сигурността на границата

Вицепрезидентът Йотова уточни, че в диалога сред нея и Фуат Октай е наранена и тематиката за взаимния ангажимент на двете страни за сигурността на границата сред тях. " Говорихме и за това, че Европейски Съюз е в дълг към Турция, тъй като не всички обещания, които имаше първоначално към турската страна, са изпълнени от страна на Съюза. Тук не става въпрос единствено за финансирането, а за интеграционните стратегии, както и за това, че не проработи системата за презаселване, която беше обещана на Турция. Аз подчертах пред турския ми сътрудник, че тук става въпрос и за сигурността на европейските жители, само че на първо място за сигурността на жителите от двете страни на границата, с цел да се избегнат произшествия, сходни на тези, случили се в последно време. Много сериозен е техният ангажимент, с цел да се обезпечи границата ни ", увери Илияна Йотова.

Вижте всички фотоси ТУК> > >

По тематиката за сигурността българският вицепрезидент разяснява, че е разисквана и ролята на Турция като страна, която е измежду най-активните за търсене на кротичък излаз от войната в Украйна. " Имаше молба от страна на моя турски сътрудник тази роля на Турция, посредством присъединяване на разнообразни европейски равнища, да бъде подчертавана, тъкмо с цел да се стигне до това интернационално изпитание за този кротичък развой и намиране на излаз от войната ", означи Йотова.

 Снимка: БТА

Малко по-рано Йотова постави венец в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк - създател и първи президент на Република Турция.

Тя написа своето обръщение в формалната книга на мавзолея и прегледа мемориала. По-рано денем тя организира среща с вицепрезидента на Турция Фуат Октай.

 Снимка: БТА

Илияна Йотова е придружавана от българска делегация, в чийто състав влизат българският дипломат в Турция Ангел Чолаков, както и генералният шеф на Българската телеграфна организация (БТА) Кирил Вълчев.

 Снимка: БТА

По-късно Йотова ще се срещне с преподаватели и студенти от Анкарския университет, в който има катедра по български език и литература. По специалността се образоват към 70 студенти.

 Снимка: БТА

Вицепрезидентът ще бъде посетител на откриването на Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в турската столица.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР