Емил Зола (1840-1902), голям френски романист, основател и виден представител

...
Емил Зола (1840-1902), голям френски романист, основател и виден представител
Коментари Харесай

„Развратният“ Зола бил почти девствен до 50-те

Емил Зола (1840-1902), огромен френски романист, създател и изтъкнат представител на „ натурализма ” като литературно течение, си печели името на „ блудствен ” създател поради половите подиуми в романите си, разказани доста детайлно. Но персоналният му живот e възпитан, даже прекомерно. Някои настояват, че ползата на Зола към сексуалността ( у героите му) идва от детството му, когато арабинът Мустафа, прислужник в фамилията, общувал с момченцето прекомерно интимно и това объркало детската душа. Най-странното е, че в действителност двайсетте романа на Зола, известни с голотата и разюздания секс в тях, са писани по времето на най-бедния му откъм сходни импулси интервал. А може би таман по тази причина?
 32-1  32-2  32-3
Съпругата на Зола, Александрина, шивачка и някогашна държанка на приятеля му, художника Пол Сезан, се чувствала изоставена и нещастна. Затова той решил да я ощастливи, като се ожени за нея. Тя, обикновена като образование и държание, се оказва след време и студена, високомерна и истерична в леглото. Зола ще признае на собствен другар, че даже през медения месец са правили веднъж-дваж секс, а след това и толкоз му е отказано.

Наближавайки 50-те, писателят напълнява, оплешивява, наподобява нещастен и посърнал. Но единствено за една година, за голяма изненада на всички, той смъква  близо 30 кг от тежестта си! Започва да носи елегантни костюми, добива тип на конте,

наподобява неизмеримо млад, витален и радостен

Причината? Една госпожица от народа, наета от брачната половинка му, с цел да се грижи за дрешниците и бельото. Жана Розрода е буйна, естествена, очарователна, „ тръстика и роза ” по едно и също време. Макар че е с 27 години по-млада от Зола, тя го приема с цялата си душа и безспорно е щастлива, че писателят й е обърнал внимание, че я обсипва с деликатност и дарове.

Зола й намира подобаващ апартамент покрай дома му и те стават любовници. Ето по какъв начин е разказано това в романа „ Д-р Паскал ”: „ Тя беше прелестна в своето неспокойствие и единствено лек вопъл се изтръгна от гърдите й, когато загубваше девствеността си, а той, запъхтян от самодоволство, я обгърна цялата, като й шепнеше неразбираеми за нея думи, с цел да й благодари, че още веднъж го е направила мъж ”.

„ Падението на целомъдрения! ”, по този начин се изричат приятелите му – някои са изумени, други завистливо я оглеждат при среща – „ висока и гъвкава, с тънка и стройна снага, заоблени гърди и шия и нежни, грациозни ръце, с ослепителна кожа, сходна на нежна бяла коприна… ” Влюбените се разхождат с колела, влизат в известни сладкарници, в огромните магазини, появяват се дружно в обществото. Зола не без горделивост я води в известните развлекателни заведения като кабаретата „ Мирлитон ” и „ Ша Ноар ”, демонстрира се с нея на Шан-з-Елизе.

Анонимно писмо осведоми Александрина какво става и тя подвига типичен скандал, че е

излъгана и опозорена

Втурва се разярена на инструкции в писмото адрес, нахлува в жилището, разрушава чекмеджето на писмената маса и унищожава откритите там любовни писма на мъжа си. И стартира един терор… Тя се преструва на тежко болна, ежедневно наскърбява, роптае, ехидничи, следи го. Той не мисли за бракоразвод, тъй като не му се желае никой да страда. Бракът му с Александрина е бездетен, а Жана ражда първо дъщеричката му Дениз, а след това и сина му Жак. Съобщението за раждането на Дениз Зола получава у дома и до момента в който жена му се преструва, че припада, той тича да целуне и поздрави родилката, а след това тича назад, налегнат от скрупули. За раждането на сина си обаче той се уговаря с един другар да помести шифровано известие във в. „ Фигаро ”: в случай че е момиче, да е гълъбица, в случай че е момче – гълъб. И Зола ликува, когато прочита: „ Гълъб наред дойде ”.

Той е благополучен. Че по какъв начин другояче – до неотдавна е бил депресиран и плачел от време на време, че не го чака друго, с изключение на да затлъстява, да се коси за мигрената на Александрина и за неналичието на вкус у кучетата… Да мечтае да стане член на Френската академия.

Александрина употребява обстановката, с цел да получава дарове, да вземем за пример нова кухня или екскурзия в чужбина. Срещу това отпуска част от властта си и разрешава на Зола да прекарва всеки ден по няколко часа в другото си семейство и в другата си къща, където седи на обичаното си синьо кресло, пие парещ чай и децата се катерят по колената му.

Ерата на Жана отприщва лирико-сантименталните сили на Зола и

той дава тил на еротиката в творбите си

Животът му се изпълва с скотски наслади, а творчеството му се изпразва от тях – не е ли абсурд!

След непредвидената гибел на писателя – вследствие отравяне от неразгорели се въглища, Александрина извършва желанието му – децата да носят неговото име. Що се отнася до издръжката на второто семейство, Зола е помислил и го е уредил – Жана и децата й получават паричните приходи от някои негови пиеси, отдадени и завещани посредством нотариус. Върху подарения на Жана образец от романа „ Д-р Паскал ”, в който героите са самите те, едно към едно, писателят е написал: „ На моята изгора Жана, на моята Клотилда, която ми сервира царствения подарък на своята младост и ме накара да се усещам на 30 години… ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР