Емил Велев – Кокала няма нужда от представяне. Той е последният

...
Емил Велев – Кокала няма нужда от представяне.
Той е последният
Коментари Харесай

Кокала: ЦСКА тире ще стане шампион

Емил Велев – Кокала няма потребност от показване.

Той е последният треньор, с който Левски стана първенец през 2009 година

А преди този момент бе в щаба на Станимир Стоилов, с който реализира най-големите триумфи на Левски в историята на клуба – класиране в групите на Шампионската лига.

У нас е водил общо 11 тима в Първа, Втора и Трета лига.

– Г-н Велев, добър ден. Как сте. Къде Ви намирам?
– Благодаря Ви. Добре съм. В София съм. Продължавам да работя.

– С какво се занимавате сега?
– Как с какво? Имам лична школа, както знаете. Тя работи добре, развива се и това не може да не ме радва.

– Колко деца упражняват при вас, къде се приготвят?
– В София работим и упражняваме. Ползваме школата на ДИТ в Драгалевци, както и една база „ Мир и Дружба “. Имаме разнообразни възрастови групи. Най-голямата от тях е 15 години.

– Вие водите ли тренировките?
– Не. Аз съм президент на школата. Няма по какъв начин да повеждам тренировките. Има си четирима треньори, те се занимават с подготовката на децата. Имам и кардинална сделка с Левски. Ако наше дете покаже качества, то един ден да продължи на по-високо равнище в Левски.

– Ще ви забележим ли скоро някъде като треньор в мъжкия футбол?
– Всичко е допустимо. Аз не съм се отказал от специалността. Промените в тази игра са много динамични и ежедневни. Засега съм съсредоточен върху школата си. Ако излезе нещо, което си заслужава като метод на работа и развиване – подготвен съм незабавно да стартира.

– Работил сте на всички равнища у нас – в първа, втора, че и в трета лига?
– Да и не се срамя от това. Футболът е моята специалност и я практикувам с голямо предпочитание. Не мисля скоро да спирам. Просто ще изчакам по-добри оферти.

– Това значи ли, че имате и в този момент такива предложения?
– Разбира се, че имам.

– Откъде са те?
– От България и от чужбина. Но към този момент ги отклоних. Предпочитам да остана малко в София.

– В България сте обиколил доста тимове. Бил сте отпред на Левски, Славия, Локо (Пд), Локомотив (Сф, Оборище, Вихрен. Да не изреждам всички. Има ли място, където не се чувствахте добре?
– Не. Единствено в Лом не се получиха нещата и си потеглих отчаян. Начело на клуба са левскари – татко и наследник, само че нещата там позагрубяха и си потеглих.

– Следите ли какво се случва в първа футболна лига?
– Да. Наблюдавам забавни мачове, опциите на тимовете са изравнени. Има 7-8 тима, които ще се борят за първата шестица, а останалите ще гледат да не изпаднат. Първенството е забавно, въпреки че не е на някакво ужасно равнище, от което всички, които го гледаме да сме очаровани.

– Кой ще е първенец?
– Този, който бърка по-малко. За момента нещата клонят към ЦСКА тире. Ако някъде сбъркат или се издънят, то първи ще е Лудогорец. Очаквах и Левски да е в тази борба, само че сините изгубиха доста точки след серията от доста, доста мачове без победа.

– Къде ще приключи Левски?
– Там, където им стигнат силите и спрат да губят точки. Смятам, че имат действителни благоприятни условия да изместят ЦСКА число от третото място. Времето се оправя, терените стават по хубави и това ще е от изгода на Левски.

– Левски записа две следващи победи след дълга серия от неуспехи, само че проблемите в Левски са финансови и организационни?
– И за какво да са такива. Заплатите се получават в точния момент, вървяха месец на лагер в Дубай, отхвърлиха предложения да продадат футболисти. Защо да имат проблеми. Имат сериозен общоприет спонсор, който обезпечава всичко належащо.

– Но в Левски не престават да имат големи отговорности към Национална агенция за приходите?
– Тези пари ще се изплатят, това бъдете сигурен. Левски има голяма фенска маса и нещата се получават, а и ще вдигнат капитала на сдружението с нови акции и ще влязат свежи пари в касата на клуба.

– Има ли разделяне на лагери в синия клуб. Наско Сираков, а против него Станимир Стоилов, Ивайло Ивков и част от почитателите?
– Не мисля. Единият е притежател, а другите са чиновници. Всеки прави своята работа. Стоилов има цялостна независимост в съблекалнята – селекция, тренировки, всичко. Иво Ивков е юрист и мисля, че се оправя добре. Не съм чул да са се разделили на някакви лагери, а че почитателите изясняват за такова нещо. От тях не съм го схванал това. За мен те са си едно – Сираков, Ивков и Стоилов. Каквото става в клуба, тримата го знаят.

– Защо има разминавания в думите на Сираков, Стоилов, Ивков?
– Това би трябвало да кажат те самите.  Сираков и Стоилов знаят са на 100 % наясно какво става в Левски. Ивков може би знае по малко. Тук се вижда и разминаванията в отговорите им. Единият споделя класическа неистина, а другият – не съм типичен измамник, третият: „ Сега ще видите истината каква е “. Тя е, че би трябвало да се заплаща на Национална агенция за приходите. Това е. Лицензът е избавен, почитателите избавиха клуба, тъй като те са компактно зад него. Както и главният спонсор, тъй като без него Левски щеше да е в четвърта глуха.

– Левски трябваше ли да продава играчи зимата?
– Няма непродаваеми футболисти. И всичко зависи от съответната оферта, метод на развиване на клуба, има ли кой да замести дадения футболист. Нито Краев, нито Кордоба са незаменими. На първо място би трябвало клубът да се избави, настрана, никой не им е опрял револвер на челото и да им каже, че непременно е належащо да станат първенци. Сами обявиха тези неща преди една година, че вършат шампионски тим, само че към този момент втора година това не го виждаме с всички чужденци, които се взеха. Ако е имало действителни предложения за двама или трима играчи, за мен беше пo-нормално да се продадат, с цел да се погаси този прославен дълг към Национална агенция за приходите. Цяла България дължи пари на хазната, само че тъкмо за Левски това се припомня ежедневно и се изплаща не главницата, а лихвата на главницата. Беше редно, в случай че бяха взели 4-5 милиона, да се дадат 2 или 3 към Национална агенция за приходите и да се покаже на синята общност, че се грижат за дълга. Ясно е на всички, че този към Васил Божков няма да се връща. Това се знае и от кокошките. Както и към всякакви други частници, които са строили трибуната, може да почакат, само че за Национална агенция за приходите трябваше по-рязко да се подходи.

– Феновете пускат заявления, зоват за оставки. Кой би трябвало да си тръгне от Левски?
– Работата на последователите е да поддържат тима си. Има си управлението за решение на проблемите. Не съм видял неточност в работата на Ивков, Сираков е притежател, дал е независимост на Стоилов – селекция, лагери, тактичност – всичко дефинира той.

– Ако от вас зависеше, щяхте ли да продавате футболисти?
– Разбира се. Особено за тези предложения, които е имало към тях двамата. 700 000 евро за Краев, нали. Дори щях до унгарската граница да го нося на рамо и след това пешком да се върна. Същото се отнася и за Кордоба. Имат качества за България, само че Левски може без всеки.

– Феновете изтърпяха 11 мача без победа?
– Какво ли не видяха и изтърпяха почитателите на Левски през годините. Тази рецесия на резултати, загуба на точки отделечи Левски от битката за първото място. Затова в този момент силите ще се да гонят тройката. Нещо постижимо е.

– Вие сте последният треньор, спечелил купата с Левски. Какво си спомняте?
– Имахме добър тим и не са правилни изказванията, че сме станали първи с шанс. 30 мача и да си първи не е нужно единствено шанс. Имахме положителни реализатори, множеството българчета, малко, само че качествени чужденци и нещата се получиха. Сбъднах фантазията си. Ставал съм първенец като футболист, като асистент, а към този момент имам и купа като треньор.

– Възможно ли е Станимир Стоилов да напусне Левски?
– Всичко може да стане. Решението по тази причина ще е негово. Той направи име у нас, а и в чужбина реализира положителни резултати. Нормално е да има оферти за работа отвън България. Ако се случи, то предлагането към него в действителност би трябвало да е изкушаващо.

– Има ли тим, където не бихте почнали работа?
– В ЦСКА в никакъв случай. Без значение дали е тире или цифра. Имам си правила. Аз съм левскар, подобен ще си остана вечно. Няма по какъв начин да предам хората, които са ме подкрепяли през годините.

– Но нали сте експерт. Любо Пенев, Стойчо Младенов, Тодор Янчев, а и много други футболни хора са работили и в двата клуба с име ЦСКА?
– За тях това е допустимо, тъй като и едното е ЦСКА и другото. Разликата е тире и число. За мен няма по какъв начин да стане. Не и в този живот.

– В България има много задгранични треньори, а български експерти все по мъчно намират място в чужбина. Защо е по този начин?
– Всеки има своята причина и истина. Дали условия, дали някой ще ти споделя какво да правиш не зная. Аз и в този момент имам оферти от чужбина, само че не са това, което желая и по тази причина си заставам тук.

– Откъде имате предложения?
– От Израел ме търсиха, само че там ще работя в Макаби Тел Авив, Макаби Хайфа. В съществени клубове. И там разчитат на чужденци – сърби, холандци, испанци.

– В Лудогорец до неотдавна бе отпред чужденец, в ЦСКА е Саша Илич?
– Сърбинът леко и постепенно наложи това, което желае. Тирето играе нелош футбол за нашите стандарти. Атакуват, имат многообразие и прекалено много чужденци. Но по този начин е в Лудогорец, в Локо и Ботев Пловдив, а и в Левски вървят по същия метод.

– Лудогорец върна Ивайло Петев отпред на отбора...
– И ще го махнат, в случай че не стане първенец. В Разград желаят да видяд до каква степен е стигнал той с развиването си, откакто му дадоха първите две трофеи като треньор на тепсия.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР