Емет Гьозюгюзели, експерт по морско право и заместник-декан на Юридическия

...
Емет Гьозюгюзели, експерт по морско право и заместник-декан на Юридическия
Коментари Харесай

Турски експерт: Хаосът в Източното Средиземноморие винаги е от полза за САЩ

Емет Гьозюгюзели, специалист по морско право и заместник-декан на Юридическия факултет в Северен Кипърски клон на Университета за обществени науки в Анкара, разяснява пред " Спутник " неотдавнашното посещаване на американския държавен секретар Майк Помпео в гръцки Кипър, резултатите и смисъла за основните играчи в района.

Като част от визитата си в Кипър, Помпео се срещна с Никос Анастасиадес, водач на гръцко-кипърската общественост. След срещата държавният секретар на Съединени американски щати съобщи, че продължаващото напрежение сред Гърция и Турция в района няма да реши проблемите в Източното Средиземноморие .

" Съединени американски щати са надълбоко загрижени за дейностите на Турция в Източното Средиземноморие ", сподели Помпео.

Според Гьозюгюзели, до момента в който Турция поставя старания да обезпечи справедливото систематизиране на енергийните запаси на острова сред турската и гръцката общности, Съединени американски щати се стремят да лимитират съветското въздействие в района в сходство със личните си ползи .

Експертът уточни ясната позиция на Турция по такива въпроси като определяне на мирни връзки и непоклатимост в района .
 Съединени американски щати възнамеряват да заменят
Съединени американски щати възнамеряват да заменят " Инджирлик " с гръцки острови

Съединени американски щати усилват наличието си в залива Суда на гръцкия остров Крит

" Междувременно визитата на Помпео в гръцката част на острова и подписването на съглашение с кипърските гърци за основаване на Център за сигурност не е нищо повече от демонстрация на опита на Вашингтон да ограничи въздействието на Русия в района ".

" Съединени американски щати употребяват Южен Кипър, с цел да осуетят геополитическите триумфи на Русия в района и да лимитират способността й да откри стратегическо владичество ", изяснява тя.

" Това съглашение (за основаване на образователен център в Ларнака, който ще се назовава Кипърски център за сухопътна, открита морска и пристанищна сигурност, CYCLOPS) е стъпка, ориентирана към основаване на спънки пред съветските кораби да влизат в пристанищата в Южен Кипър.

" Освен това с дейностите си Вашингтон се пробва да се отбрани против Китай , чиято тактика за Новия път на коприната допуска дейни дейности в Средиземно море. По този метод, като се вземат поради тези фактори, Съединени американски щати се стреми да укрепи позициите си в Кипър ", разяснява тя.

Гьозюгюзели дефинира изказванията на Помпео по отношение на " загрижеността на Съединени американски щати за активността на Турция в Източното Средиземноморие " като " повърхностни ".

" Всъщност Турция непрестанно се застъпва за спокойно решение на въпросите за справедливото систематизиране на енергийните запаси в района, определянето на морските граници и така нататък Призивът на Помпео за мир на фона на ходове, ориентирани към по-нататъшно въоръжаване на Южен Кипър , наподобява много спорен ; това, което прави, е да навреди на мирните начинания в района. "

Според специалиста, друго несъгласие в дейностите на американските управляващи във връзка с острова е, че Вашингтон " подписва съглашение с Южен Кипър, като че ли е член на НАТО ".
 Авантюрите на Ердоган не престават, Европейски Съюз губи самообладание
Авантюрите на Ердоган не престават, Европейски Съюз губи самообладание

Той на драго сърце финансира военните си завършения с пари от Европейски Съюз...

" Тази политика на Съединени американски щати ще продължи и в бъдеще , защото Източното Средиземноморие е най-големият интернационален център на геополитическа конкуренция , заради огромен брой обещаващи неизползвани там залежи на въглеводороди. "

" Съединените щати се стремят да засилят наличието си в Кипър, за да получат парче от този къс и да си обезпечат преимущество в разпределението на силата. Ето за какво за Съединени американски щати ситуацията на безпорядък в района постоянно е идната стъпка за осъществяване на техните проекти ", добавя тя.

Напрежението в Източното Средиземноморие се натрупва в продължение на доста месеци към изследванията на Турция за газ във води, които Кипър и Гърция претендират за своите изключителни стопански зони. Турция отхвърли апелите за овакантяване на противоречивите води и организира военни учения в Източното Средиземноморие в отговор на учения, проведени от Гърция, Кипър, Франция и Италия това лято.

Гърция прикани Турция неотложно да приключи своите " противозаконни " сондажни действия в Източното Средиземноморие, като предизвести, че Атина ще се отбрани, в случай че е належащо.

Турският президент Реджеп Ердоган на собствен ред предизвести Атина да не се пробва да спре Турция да продължи дейностите си по изследвания за намиране и идентифициране на източници на петрол и газ в Източното Средиземноморие, като акцентира, че Анкара е " решена да заплати всяка цена ", с цел да отбрани своите национални ползи.
 Турция на шест морета
Турция на шест морета

Градусът на напрежение сред Гърция и Турция кореспондира с този на узото и йени ракъ, а анасонът усилва провокациите и изразителност на двете страни. Мартин Табаков развенчава три мита за турската военноморска теория преди срещата на водачите на страните членки на Европейски Съюз, които ще дискутират точно напрежението сред Гърция и Турция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР