Емблематичният за Балчик Храм на богинята Кибела може да бъде

...
Емблематичният за Балчик Храм на богинята Кибела може да бъде
Коментари Харесай

Местят Храма на Кибела в Балчик

Емблематичният за Балчик Храм на богинята Кибела може да бъде изместен, с цел да се трансформира в атракция за туристите. Идеята е тай да грейне в региона на Морската гара в града.

Това решение обмисля кметството в морския град.

Храмът бе открит в частен терен, което пречеше на реставрирането и опазването му. Състоянието му от години е недобро, а направеният ров заплашва жилищна постройка наоколо и теренът е належащо да бъде укрепен.

Археологическият обект е възложен безплатно с решение на Министерски съвет от предходната година за ръководство от Община Балчик за период от 10 години. Предвидени са в бюджета 200 000 лева за правене на план за начинанието, за координиране на плана и за някои първични действия по преместването, заяви организация „ Фокус ”.

Храмът на Понтийската богиня майка Кибела се дефинира в научните среди, наши и задгранични, като “откритието на века ”. Счита се, че е граден в интервала 280-260 година прочие хр., съществувал до IV в. сл. Хр. Като брой и многообразие на изображенията, това е най-голямата група движими монументи свързани с култа към Кибела, откривани до момента на едно място. Проученият древен храм е единственият открит до момента храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров, най-добре непокътнатият елинистически храм в България и единственият в света толкоз добре съхранен храм на богинята, показват от Историческия музей в Балчик.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР