Емблематични реплики на няколко бивши главни прокурори послужиха за илюстрация

...
Емблематични реплики на няколко бивши главни прокурори послужиха за илюстрация
Коментари Харесай

Славов: Защо ще променяме Конституцията? За да няма: „Над мен е само Господ!“

Емблематични реплики на няколко някогашни основни прокурори послужиха за илюстрация на публичната нужда от нови промени в Конституцията , в отговор на упованието за правдивост. Репликите бяха припомнени от министър Атанас Славов в днешната му лекция пред студенти и преподаватели от департамент „ Право “ на Нов български университет. В аудиторията бяха деканът проф. Веселин Вучков, преподавателите проф. Екатерина Михайлова и доктор Четин Казак.

Студенти. Снимка: Министерство на правосъдието

Атанас Славов показа главните акценти от предлаганата в този момент конституционна смяна, само че прикани „ преди този момент да си отговорим на въпроса за какво главният закон още веднъж се трансформира осем години след последните ремонти, свързани също със правосъдната власт “ . И изброи претекстовете : публичните упования всеки да получи заслуженото, съгласно общите правила на поведение; дългогодишно изгражданите зависимости при фактори от правосъдната власт; повишените европейски стандарти за самостоятелност на правосъдието; съществуването на политическа воля за смяна.

Непубличните зависимости бяха илюстрирани със запомнили се реплики на основните прокурори Иван Татарчев, Никола Филчев, Сотир Цацаров, Иван Гешев . Най-емблематичната имитация на първия демократично определен обвинител №1 Татарчев е: „ Над мен е единствено Господ! “, уточни министърът. „ Човекът, предназначен да упреква „ неприятните “, с цел да каже това значи да признае, че е безотговорен, самичък взема решение кого да упрекна. Което може и да е форма на взаимозависимост от тези, които управляват кой и по кое време да бъде упрекнат “, изясни доцент доктор Славов.

Следващият „ воин “ бе основният прокурор Филчев, за който по този начин и не бяха разсеяни подозренията за съпричастност към най-тежкото закононарушение и който макар решението на Европейския съд по правата на индивида по делото „ Колеви против България “ от 2009 година след приключването на мандата му бе изпратен като дипломат в Казахстан. „ Когато Филчев стана дипломат в Казахстан, а публицист му се обажда с въпрос, отсреща чува: „ Тук „ Плод и зарзават “! – бе красноречивият откъс.

„ Главният прокурор Цацаров с изключение на с друго, задочно стана прочут и с фраза от един изминал запис от среща на някогашен министър председател и някогашен прокурор, който споделя на премиера във връзка с настоящ основен прокурор: „ Ти си го избра! “ , продължи министърът.

„ Предходният началник на прокуратурата Иван Гешев заключи всичко дотук с една фраза в изявление: „ Аз се смятам за инструмента на Господ “, който да въздава правдивост. Само преди пет месеца инструментът на Господ беше отхвърлен с болшинство от хората, които го избраха и поддържаха просто тъй като не отговаряше на условията за високи професионални и нравствени качества “, бе последният образец.

„ Нагласата ми като конституционалист е да мисля за Конституцията преди всичко като публичен контракт не сред предишните генерации, а сред нас, тук и в този момент, като свободни и равни жители. Ако мислим за Конституцията като публичен контракт сред всички нас по какъв начин да живеем по-добре, да се управляваме по-добре, нашите права и свободи да бъдат по-добре предпазени, тогава тематиката престава да е нереална и придобива все по-актуално значение. Нашият живот като жители зависи от Конституцията, привързан е с нея, тя ни визира екзистенциално “ , акцентира Атанас Славов пред студентите.

Министърът подчертава върху няколко групи промени . Реформата на Висшия правосъден съвет и прокуратурата по този начин, че да се отговори на стандартите за самостоятелност на съда, от една страна, и отчетност на обвиняването, от друга. Промени в уредбата за служебния кабинет и мандата на Народното събрание, който да не се прекъсва до избора на ново. Последната значима група промени е обвързвана с достъпа на жителите до Конституционния съд.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР