Ембаргови стоки от Русия продължават да влизат в страните от

...
Ембаргови стоки от Русия продължават да влизат в страните от
Коментари Харесай

Разследване в Чехия показа: Руски стоки заобикалят европейското ембарго след изпиране в България


Ембаргови артикули от Русия не престават да влизат в страните от Европейския съюз. Разследване на чешкото издание „ Seznam Zprávy “ е разкрило един от контрабандните направления, който трансформира стоките „ Сделано в России “ в артикули с български генезис. За задачата е употребена компания на съветски жител с израелски паспорт, записана в Хасково.

Международните наказания трябваше да осакатят Русия стопански. Но ембаргото наподобява остава единствено на хартия. Разследващият кореспондент от Чехия Янек Крупа е съумял да проникне под прикритие в една от контрабандните организации и скрито записва нейния началник. За задачите на следствието Крупа бръсне брадата си, постригва косата си и наема голямо хале в градеж, с цел да удостовери идентичността си на безсъвестен предприемач, подготвен да прави бизнес с Русия. И по този начин отива на среща с уредника на контрабандните канали.

 Ернест Рошал

„ Имам 20 тира по пътищата “, признава контрабандистът. Той доставя контрабандните артикули до Европа през Черно море.

Засеченият контрабанден маршрут се ръководи от руснака Ернест Рошал. Освен съветско поданство той има и израелски паспорт. Което му разрешава свободно да пътува по света и да предлага съветските артикули. Изнася от Русия на Путин ембаргови артикули като дървесина, желязо и химически торове. Както самият той признава в скрито записан диалог, контрабандната пътека върви и в противоположна посока. Внася в Русия бронежилетки и каски.

„ Изграждането на инфраструктурата ми лиши три месеца. Прекарвахме стоките с камиони през Грузия до Турция или с транспортен съд от Новоросийск до Истанбул “, разказва Рошал механизма пред репортера, който се показва за предприемач, интересуващ се от съветска дървесина и желязо.

Журналистът Янек Крупа си построява правдоподобна идентичност и води дълга оперативна игра с руснака.

„ В Турция ние сменяме страната на генезис. Всички съветски печати ще изчезнат, ще избелим името на компанията. След това ще транспортираме стоките от Турция до България, до друга моя компания. Вие ще купувате оттова. Значи на хартия не от Русия, не от Турция, а от България. Мой човек ще направи цялостното митническо оформяне “, показва схемата Рошал. В доказателство на думите си той показва каталози и ценови листи на съветски компании. Но освен това. Той е изпратил и документите по контракта, който осъществил през септември с присъединяване на българска компания. По това време е доставял съветска дървесина за Полша.

 В тийзър към следствието, озаглавено " Контрабандистът на Путин ", изданието демонстрира клише на интернационална товарителница (CMR) за 22 тона дървесина, в която като спедитор е посочена компанията " Сайнъм Ес Джи Ен ", записана на бул. " България " 2 в Хасково, а адресат е полската " Берест " ООД в Бялисток. Справка на OFFNews в комерсиалния указател демонстрира, че името на Ернест Рошал не попада по никакъв метод в собствеността и ръководството на компанията. Неин притежател е българска гражданка и по последни данни, настоящи към 2017 година, има единствено едно обезпечено лице в сдружението, а последният счетоводен доклад е от 2020 година. В различен документ, показан в следствието, " Сайнъм Ес Джи Ен " се води като формален вносител на дървения материал, а стоката е завършена като турски импорт.

 В скрито записан диалог Рошал изяснява, че договорката се реализира от другарска компания в България, а всичко се управлява от негов човек, който е някогашен полковник и, както се показва руснакът с израелски паспорт, " последният (бивш) заместник-директор на Агенция Митници ", който има частни митнически хранилища наоколо до турската граница.

За да направи по-трудно следенето на противозаконните покупко-продажби, той споделя, че изпраща парите посредством своите компании в Киргизстан, Азербайджан и Узбекистан. „ Моята компания в Киргизстан купува или продава против рубли в Русия. В същия ден мога да изпратя парите в Европа посредством SEPA транзакция “, разкрива друга част от бизнес тайната си Рошал.

Когато репортерът на Seznam Zprávy разкрива същинската си идентичност на среща в Краков, в Полша, Рошал стопира да схваща британски за известно време. Той обаче незабавно почнал да твърди, че става дума за покупко-продажби, подписани преди оповестяването на ембаргото.

В същото време европейските страни постановиха наказания на Русия малко след началото на експанзията в Украйна. Те се пробваха да осакатят съветската стопанска система, с цел да не може да финансира военната акция в Украйна. „ Пакетът от солидни и целенасочени наказания, утвърден от европейските водачи, показва нашето единение. Те ще окажат голямо въздействие върху съветската стопанска система и политическия хайлайф “, даде обещание да вземем за пример шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при започване на съветската инвазия в Украйна. Но това не е изцяло реализирано и до момента.

Причината, от една страна, е това, че страни като Китай, да вземем за пример, не се причислиха към ембаргото, само че и тъй като контрабандни направления, сходни на документирания от Seznam Zprávy, изникнаха бързо в Русия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР