Ембарго на мира!, гласи заглавието на водещата публикация на турския

...
Ембарго на мира!, гласи заглавието на водещата публикация на турския
Коментари Харесай

Турция: САЩ наливат бензин в огъня в Средиземно море

" Ембарго на мира! ", гласи заглавието на водещата обява на турския в. " Дирилиш постасъ ", който твърди, че " със сгорещяването на водите на Средиземно море западните колонизатори, които изясниха позициите си против Турция, строят стена пред мира с хора, сложени от тях ".

" В дни, когато напрежението сред Турция и Гърция се повиши, Съединени американски щати подвигнаха оръжейното ембарго по отношение на кипърската гръцка част, изпращайки посланието, че са подготвени да налеят бензин в огъня ", недоволства вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

Според " Дирилиш постасъ " Източното Средиземноморие е сцена на " мръсни съюзи ", а редица сили - Съединени американски щати, Русия, Англия, Франция и Италия, се борят за къс от тортата на естествените запаси в морето.

Вестникът намира за " скандално " обяснението на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, че счита частичното повдигане на ембаргото за вярна стъпка, без значение че идва в миг на нараснало напрежение. Същевременно Помпео подтикна всички към деескалация, припомня " Дирилиш постасъ ".

" Къде е в този момент " приятелят ми Тръмп ", пита в заглавие опозиционното издание " Сьозджу ", визирайки нормалното послание на турския президент Реджеп Тайип Ердоган към президента на Съединени американски щати. Според вестника " Доналд Тръмп, който властта се пробва да показа като собствен другар, ускорява съдействието с кипърската гръцка част ".

Изданието твърди, че американското решение за отчасти повдигане на оръжейното ембарго идва в подмяна на ангажимент от кипърските гърци да не разрешават на съветски бойни кораби да употребяват пристанищата на Южен Кипър и управляващите на острова да работят взаимно със Съединени американски щати в следствието на пране на пари. Според " Сьозджу " стъпката на Тръмп, който ратифицира плана за повдигане на ембаргото за Кипър, е била следващият случай, в който американският президент забива нож в гърба на Турция.

В. " Тюркийе " цитира дипломата от кариерата Онур Йоймен, който приканва турските управляващи час по-скоро да разгласят личната си изключителна икономическа зона и да създадат по този начин, че правата на Турция да бъдат интернационално приети. Той е на мнение, че Анкара би трябвало да стори това като противопоставяне на " безумните изказвания на Гърция ".

Според дипломата със съглашението си за ИИЗ с Италия Гърция афишира карта, която въобще не зачита суверенните права на Турция и има желание да притисне страната в доста тясно пространство около турския бряг. Вестникът разгласява и картата, онагледяваща разпределението на икономическите зони в района съгласно съглашението сред Атина и Рим.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР