Еманюел Макрон ще управлява Франция още 5 години. Той спечели

...
Еманюел Макрон ще управлява Франция още 5 години. Той спечели
Коментари Харесай

Победа, но без триумф: Какво се крие зад изборните резултатите във Франция


Еманюел Макрон ще ръководи Франция още 5 години. Той завоюва безапелационно втория тур на президентските избори с 58,54% от гласовете против извънредно дясната Марин льо Пен, която получи 41,46 %.

Близо 19 милиона французи гласоподаваха за Макрон, което е с 2 милиона по-малко отпреди 5 години. Тогава той получи поддръжката на 21 милиона души.

Рекорден за последните 50 години е броят на въздържалите се на балотажа през вчерашния ден - 28,01% от имащите право на глас.
Снимка: EPA

Еманюел Макрон става четвъртият президент по време на Петата френска република, който получава втори мандат, след военачалник де Гол, Франсоа Митеран и Жак Ширак. На 44-годишна възраст Макрон остава най-младият президент на Франция.

Френската последна десница се появи на втори тур на президентски избори преди 20 години. Оттогава тя продължава да печели гласове, само че и през вчерашния ден не съумя да влезе в Елисейския замък, с цел да ръководи Франция.
Снимка: EPA

Новият остарял президент Еманюел Макрон чудесно знае, че значително дължи успеха си точно на отхвърли на французите да дадат властта на крайната десница.

Какво се крие зад резултатите от вота на президентските избори?

Победа, само че без успех и без обилна сценография към Макрон, както преди 5 години. Европейският химн обаче звучи още веднъж – категоричен жест към обединена Европа.

За французите идващите 5 години няма да са продължение на предходните, съобщи Макрон.

„ Аз към този момент не съм претендентът на една партия, а президентът на всички. Знам за гнева на доста от нашите сънародници, които през днешния ден избраха крайнодясното, знам, че би трябвало да се откри отговор и на тяхното противоречие, и това ще бъде моя отговорност и на хората към мен “, съобщи Еманюел Макрон.

Загубилата балотажа Марин льо Пен реализира исторически връх - над 41 % от гласовете, пристигнали основно от по-ниските обществени прослойки и от по-бедните региони на страната.

„ В тази загуба не мога да не видя и лъч вяра. Този резултат показва както на френските, по този начин и на европейските водачи огромното съмнение на френския народ към тях и общото предпочитание за сериозна смяна “, сподели Марин льо Пен.
Снимка: EPA

Именно европейските водачи първи поздравиха Макрон за успеха – ръководителите на Комисията, Съвета и Парламента. Веднага след тях пристигнаха и поздравленията от английския министър председател Борис Джонсън и американския президент Джо Байдън.
Снимка: EPA

Тази заран пък пристигна и приветствие от съветския президент Владимир Путин, в което той желае на Макрон положително здраве.

Първите телефонни диалози на спечелилия Макрон нощес бяха с немския канцлер Олаф Шолц и с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Първото посещаване в чужбина на френския президент наложително и по традиция ще е в Берлин. После може да следва Киев, само че даже екипът на Макрон още не е сигурен. Поне по този аршин смяна няма да има – Макрон ще продължава да изненадва с решения, които взима самичък в последния миг.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР