Ели от Добричкото социално предприятие Чудната градина има собствен проект

...
Ели от Добричкото социално предприятие Чудната градина има собствен проект
Коментари Харесай

Млада жена, израснала в дом и под запрещение, помага на други като нея

Ели от Добричкото обществено дружество " Чудната градина " има личен план за поддръжка на девойки като нея. Тя е отгледана в дом за деца с интелектуални усложнения и допреди няколко години е била под забраняване.

Разказвали сме ви в детайли за този термин, който лишава опцията на такива хора да взимат решения за личния си живот. Днес Ели желае да отвори вратите на света за младите дами с сходни проблеми.

Елица Маринова завоюва трета премия от състезанието за идейни планове " Мечтай самоуверено! " на Българския фонд за дамите.

" Аз от дълго време мечтаех да пиша план и това ми се сбъдна. Бях на феминистки лагер във Варна и обсъждахме какви са концепциите за план, задачите, самият план по какъв начин да се оформи, с цел да се реализира ", споделя Елица.

За самото образование Елица е определена посредством конкурс.

" Тя беше на едноседмично образование, на което за първи път получи задоволство от това, че други хора се възхищават на нейните триумфи, а те не са малко, и на нейната борбеност. Тя в действителност е претърпяла неща, които множеството даже не са сънували, че може да се случат. Придоби куража и смелостта в това да работи и в действителност да сбъдва фантазиите си ", споделя Мария Методиева, началник на обществено дружество " Чудната градина ".

Ели е отгледана в някогашния дом за деца с умствено закъснение в село Крушари. Тя е измежду първите девойките, на които беше свалено запрещението, с помощта на усърдната работа на Мария Методиева и нейната фондация " Св. Николай Чудотворец ".

" Не знам дали другите хора могат да си дадат сметка за това, в случай че си тръгнал от място, наречено " дом " и то за деца с умствено закъснение, какъв брой мъчно може да преодолееш най-елементарни спънки, даже от битов темперамент. Тя стигна един доста забележителен прогрес, както и всички останали, които участваха тогава в тази много дълга интродукция, наречена " анулация на забраняване ", споделя още Методиева.

Ели първо работи като детегледачка в центровете за настаняване от фамилен вид, по-късно в пералня и в " Чудната градина " от самото ѝ основаване. Живее с още 14 девойки в предпазено жилище. Половината от тях са под забраняване, което им пречи да вземат независими решения в живота си и споделят простичките си фантазии с Елица.

" Искат да отидат да видят какво е фризьорски салон, маникюр, грим, йога, танци спектакъл ", споделя Ели.

Тази концепция е залегнала в плана за чието реализиране и оказва помощ Мария. Целта е да им помогне да схванат по-добре своите права посредством поредност от образования, интензивности и групови занимания.

" За да им е по-интересно, по-забавно, да видят какво е, що е, да изпитат задоволство, като всеки елементарен човек ", счита Елица.

Финансовото изражение на плана ѝ " Ние дамите " е съвсем 3000 лева, с които ще бъдат обучавани 14 девойки с интелектуални усложнения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР