Елеонора Иванова е тазгодишният носител на наградата за млади творци

...
Елеонора Иванова е тазгодишният носител на наградата за млади творци
Коментари Харесай

Елеонора Иванова грабна приза за полет в изкуството

Елеонора Иванова е тазгодишният притежател на премията за млади създатели за полет в изкуството на Фондация „ Стоян Камбарев “. Призът й бе връчен от президента Росен Плевнелиев (2012-2017 г) и брачната половинка му Деси Банова-Плевнелиева.  

Ние всички сме уверени, че животът има смисъл с това, което си дал, а не с това, което си взел. Дадохте и на нас криле на младостта и на насладата, сподели Плевнелиев, като добави, че преди шест години на гала на премиите „ Стоян Камбарев “ се е срещнал със брачната половинка си Деси Банова-Плевнелиева.

Той се обърна към номинираните за тазгодишната премия за полет в изкуството: „ Нека си обещаем всички ние тук, че няма да допуснем най-голямата покруса за една нация - няма да допуснем рецесия на духовността. А рецептата е доста елементарна и тя се дава от Деси и фондация „ Стоян Камбарев “. 

„ Вие връщате вярата и вярата, че бъдещето на тази нация ще бъде доста красиво “, добави брачната половинка му Деси Банова-Плевнелиева.

Елеонора Иванова получи бронзова статуетка от художника Кольо Карамфилов и парична награда в размер на 3000 лева.  " Благодаря за шанса, считам да го сграбчи ", сподели тя. 

„ В тази гала основна роля имат гордостта и гения. Защото те са бъдещето. Това са награди, за които се споделя, че прекатурват ориси и сбъдват фантазии “, сподели водещият на церемонията на премиите на фондация „ Стоян Камбарев “ Ники Кънчев. По думите му, същинската задача на фондацията стартира още в нощта на церемонията.

Почетният ръководител Петър Стоянов поздрави присъстващите с видеообръщение. „ Бих желал да кажа нещо доста персонално – горделив съм, че съм един от учредителите на фондация „ Стоян Камбарев “, тъй като фондацията не просто оказва помощ, тя към този момент трансформира ориси на младежи “, разяснява той.

Сто и двадесет са лауреатите на фондацията в 14-годишната й история.

„ Изключително се вълнувам всякога, когато стоя пред вас. Това не са елементарни награди. Това са награди за дух, награди за полет, носещи името на един невероятен човек и изключителна персона Стоян Камбарев. И той някак си продължава да живее посредством всеки един от вас към този момент цели 14 години.

Много бих се радвала да можехте да поддържате връзка с него, само че съгласно мен има някаква връзка – забележима и невидима – и той е тук, измежду нас “, сподели Деси Тенекеджиева, ръководител на управителния съвет на фондация „ Стоян Камбарев “.

„ Ценете времето – всеки час, всяка секунда, превръщайте го във филм, в стих, разказвайте истории, каквито вие можете. Понякога един момент, една среща, един късмет прекатурват ориси. И в тази връзка, скъпи млади другари, доста ми се желае да грабнете този късмет.

Обърнете болката, тъгата и самотата в изкуство, хубост и обич. Това е пътят. Не забравяйте единствено, че равният път е доста рисков и може да заспите на него. По-добре падайте, с цел да разберете по кое време летите. Бъдете любов и светлина, ние всички сме с вас “, добави Тенекеджиева.

Номинирани за премията на фондация „ Стоян Камбарев “ бяха още първият български бандонеонист Стоян Караиванов, художникът Думисани Карамански, поетесата Лилия Йовнова и артистът Петър Байков.

Всички те получават по 1000 лева поддръжка за реализирането на техни арт-проекти и ще станат част от фамилията на фондация „ Стоян Камбарев “, както и специфични награди от сътрудници на фондацията.

Победителят бе избран от жури от членовете на фондацията, отпред с ръководителя на управителния съвет на фондацията актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева. 

На живо по време на церемонията публиката дефинира и носителя на премия за късометражно кино „ 355 “. Победител стана Мартина Троанска с кино лентата „ Голям “. Тя завоюва 10 000 лева за идващия си филм. Трима бяха финалистите тази година - Мартина Троанска, Румен Русев и Виктория Павлова. Те бяха определени от интернационално жури от Съединени американски щати, Англия, Италия и България и в границите на пет дни са снимали и инсталирали петминутен филм.

Специална премия получи и Румен Русев с кино лентата си „ Мимезис “, който взе авторска статуетка и 1000 евро за идващ филм.

„ Това е един извънредно самоуверен филм “, сподели режисьорът Бен Чарлз Едуардс, който връчи оценката на Русев. По сюжет ми се стори доста сложна тематика за разглеждане и човек не може да си показа по какъв начин ще наподобява на екран, добави той.

„ Огромно е щастието да види човек старта на вашата кариера. Вие сте родени с крила, Господ ви е дал тези крила, само че с цел да полетите по-бързо и по-нагоре, несъмнено, че е голяма ролята и на фондация на „ Стоян Камбарев “. Аз имам вяра, че инвестицията в младите създатели, в младите гении, е това, което се връща всеки ден неведнъж “, разяснява кметът на София Йорданка Фандъкова.

В церемонията участваха още Лий Райън, шефът на дирекция „ ЛИК “ в Българска телеграфна агенция доцент Георги Лозанов, актрисата Койна Русева, изпълнителният шеф на НФЦ Петър Тодоров, артистът Алек Алексиев, диригентът Йордан Камджалов, пиар специалистът Ива Екимова, синът на Стоян Камбарев - Йосиф Камбарев, актрисата Гергана Стоянова, меценатите Ники Неделчев и Нели Беширова, шефът на дирекция „ Култура “ в Столична община Биляна Генова и други На сцената се качиха Жаклин Таракчи, квартет „ Либертанго “, Елица Тодорова дружно с близнаците тъпанджии Пищолски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР