Елена Рибакина влезе в клуба на „мейджър“ шампионките след като

...
Елена Рибакина влезе в клуба на „мейджър“ шампионките след като
Коментари Харесай

Рибакина: Бях стресирана и не успях да се насладя на момента


Елена Рибакина влезе в клуба на „мейджър“ шампионките откакто победи над Онс Жабур в днешния край на Уимбълдън. Световната №23 бе надиграна в първия сет, само че след това усъвършенства доста представянето си и се трансформира в първата представителка на Казахстан с купа от Големия шлем. Рибакина показа каква е повода за много сдържаното ѝ държание след края на мача, както и какво е научила за себе си и за тениса през последните две седмици.

„Все още не мога да допускам какво се случи. Мисля, че ще би трябвало да минат няколко дни, преди да осъзная изцяло какво реализирах. Много съм горда от себе си, както и от моя екип и от всички хора, с които съм работила. Пътят беше доста сложен, само че постигнахме това дружно. Бях доста нервна. Вчера упражнявах добре сутринра, само че следобяд започнах да е тормозя, а тази заран напрежението се усили. Казах си, че това е просто още един мач и няма защо да се безпокоя. В най-лошия случай просто ще изгубя. Опитвах се да се убедя, че това няма да е последният ми сходен край. Стараех се да се успокоя с мисълта, че и преди съм играла в огромни маочве и сигурно иска ми се случва все по-често в бъдеще“ – показа шампионката на конференцията след финала.

„Днес бях прекомерно уплашена и по тази причина не съумях да се насладя на момента по този начин, както трябваше. Не знам за какво, само че успеха на полуфинала ми достави доста по-голямо наслаждение. Сигурна съм, че удовлетворението и еуфорията ще дойдат на следващия ден, когато ще съм много по-спокойна. Ще си припомням всеки момент от този ден, само че сега съм прекомерно напрегната“ – добави Рибакина.

Новата „мейджър“ шампионка се изрече много ласкаво за своята съперничка в днешния конфликт. „Онс игра необикновено. Тя е доста сложен конкурент поради късите топки и всички останали удари, които умее чудесно. В края на мача обаче към този момент успявах да доближи до всички къси. Мисля, че тя е доста добър човек. На един от шампионатите имахме опция да прекараме известно време дружно и научих доста от нея. Уважавам както нея, по този начин е целия ѝ екип поради всички исторически триумфи, които постигат“ – разяснява родената в Москва тенисистка.

Тазгодишният награден фонд на шампионата е най-високият в историята на шампионата, а триумфът на Рибакина ще ѝ донесе 2 млн. паунда. Тя обаче съобщи, че това не е измежду водещите ѝ цели. „Изобщо не мислех за пари, когато започнах да играя тенис. Това е хубава специалност, тъй като можеш да спечелиш доста, само че също по този начин не трябва да се не помни, че тенисът е безценен спорт. За мен най-важно е удоволствието от играта. Не знам какво ще върша с наградата. Не съм мислила за това. Парите в никакъв случай не са били водещ приоритет за мен“.

Рибакина разяснява и какво е научила за себе си и тениса през последните две седмици. „Мисля, че още доста пъти ще доближи до заключителните етапи на шампионатите от Големия шлем, защото към този момент знам по какъв начин да го направя. Доста е стресиращо, само че към този момент съм била в такава обстановка и идващия път ще бъде по-добре готова. Показах, че е значимо да подбереш добър екип от допустимо най-ранна възраст. Аз работя с тези хора от 17 или 18-годишна. Показах също, че съм способна да спечелвам трофеи от Големия шлем, както и че всеки може да стигне до върха, без значение кой е и с какви финансови запаси разполага. Оттук нататък ще се стремя към още „мейджър“ трофеи“.

Рибакина е родена в Москва и към момента живее в съветската столица, само че през 2018 година приема предлагането да се състезава за Казахстан. Световната №23 е безапелационна, че не съжалява за решението си. „Всичко, което мога да кажа, е че представям Казахстан. Човек не избира къде да се роди. Хората в Казахстан повярваха в мен и тяхната федерация ми оказа помощ доста. Дори през днешния ден усетих поддръжката на казахстанските почитатели и видях флаговете по трибуните“.

Макар че днешният успех няма да ѝ донесе точки за ранглистата, Рибакина съобщи, че идната ѝ огромна цел е да доближи до Топ 10 на класацията.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР