Електроцентралите на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган – ТЕЦ

...
Електроцентралите на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган – ТЕЦ
Коментари Харесай

Държавата пак плаща на ТЕЦ-овете на Доган и Ковачки

Електроцентралите на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган – Топлоелектрическа централа " Варна ", и на предприемача Христо Ковачки – Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", от януари 2021 година още веднъж получават средства от страната. Този път обаче не за леден запас, който предишното лято, в разгара на антиправителствените митинги, в опит на властта да се разграничи от Доган, чийто Топлоелектрическа централа за две години получи 53.5 млн. лева за общо на услугата леден запас.

Централите на Доган и Ковачки, дружно с държавните Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и НЕК, са си обезпечили за първите два месеца на 2021 година общо над 4 млн.лв. Причината е, че са почнали да дават спомагателни услуги за разполагаемост за запаси за първично контролиране на честотата; за автоматизирано вторично контролиране и за ръчно вторично контролиране на честотата.

Тези услуги бяха въведени по предложение на някогашния към този момент ръководител на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов (ГЕРБ), който преди дни напусна Народното събрание, с цел да се кандидатира за началник на " Българския енергиен холдинг ". Става дума за ремонти в Закона за енергетиката, импортирани през октомври 2020 година, само че защото приемането им се забави, те влязоха в действие на 2 февруари 2021 година

Идеята на тези спомагателни услуги е да стабилизират честотата на електропреносната мрежа на нужните 50 мегахерца, с цел да се подсигурява търговията с електрическа енергия и включването на възобновимите енергийни източници при потребност. Тук, за разлика от студения запас, който се активираше за осем часа, мощността би трябвало да е включена в системата до 15 минути.

" Електроенергийният систематичен оператор " (ЕСО) организира търгове за тези запаси още преди измененията да са признати и обнародвани на 2 февруари. ЕСО е провел три търга през декември и – за 45 МВ за първично контролиране, за 155 МВ за автоматизирано вторично контролиране и за 100 МВ за ръчно вторично контролиране за съответния месец. От данните на уеб основаната платформа на ЕСО обаче излиза, че в някои от процедурите офертите са подавани преди оповестяването им. Например в посочените като оповестени на 25 и 26 януари 2021 година търгове се оказва, че офертите са импортирани на по-ранни дати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР