Електроцентралата край Севастопол, за която са доставени турбините. Още по

...
Електроцентралата край Севастопол, за която са доставени турбините. Още по
Коментари Харесай

Siemens е подложена на изпитание заради "тежка измама" в Русия

Електроцентралата край Севастопол, за която са доставени турбините.

Още по тематиката

Скандал с противозаконна доставка на четири газови турбини за електроцентрала на анексирания от Русия Кримски полуостров принуди Siemens да разгласи, че ще напусне енергийния бранш на страната, в това число взаимното сдружение, от което потеглиха проблемите. В петък немския колос разгласи, че приключва доставките на енергийно съоръжение за държавни поръчки от Русия, откакто разполага с безапелационни доказателства, че турбините - доставени преди към година и предопределени за централа в Южна Русия, са се оказали в нарушаване на комерсиалния контракт в Крим.

Правителството в Берлин желае Европейският съюз да добави имената на четирима съветски жители и съветски компании в листата със глобените поради анексирането на Крим, заяви Reuters. Според организацията разискването на въпроса може да стартира още в сряда, защото глобите изтичат на 15 септември и авансово се прави проверка на листата.

Siemens стартира разлъка с миноритарен (45.7%) дял в " Интеравтоматика " - взаимното сдружение, поръчало и конфигурирало оборудванията в Крим, и приключва присъединяване на своите двама представители в надзорния съвет. Започва и проверка на лицензионните съглашения с съветски компании, част от абсурда, както и на евентуално съдействие сред поделенията на немската компания с други компании по света, свързани с доставки за Русия. Говорителят на Siemens Волфрам Трост сподели, че кримската спекулация не е провокирала по-широка проверка на практиките в компанията, разтърсена преди десетилетие от скандал за разпределяне на подкупи в доста страни, довел до рекордната тогава санкция от 1.6 милиарда $ от страна на Министерството на правораздаването в Съединени американски щати.

Дистанциране от абсурда

По този метод Siemens пробва да се дистанцира от обвинявания, че взе участие в нарушение на глобите на Европейския съюз против Русия, въведени през 2014 година Според Sueddeutsche Zeitung персонално президентът Владимир Путин бил дал през септември 2016 година уверения на тогавашния министър на стопанската система Зигмар Габриел, че турбините няма да се окажат в Крим. Същото написаха и издания като деловия седмичник WirtschaftsWoche и многотиражния Bild am Sontag.Кремъл също пробва да се дистанцира, като представителят Дмитрий Песков споделя, че това е спор сред засегнатите компании. Но всичко това може да накара европейските компании да бъдат още по-предпазливи в правенето на бизнес с Русия, разяснява Reuters. Матиас Шеп, ръководител на германо-руската комерсиална камара, споделя, че " немските компании би трябвало да могат да разчитат, че договорите ще се съблюдават - не ни е известно немски компании да са правили каквито и да е нарушавания ".

От Siemens настояват, че не са разкрили при вътрешно следствие доказателства компанията да е нарушила глобите и че в нарушаване на експлицитната ѝ воля и договорни съглашения турбините са били модифицирани в Русия и изпратени в Крим. Все още се спори дали руснаците ще бъдат в положение въобще да ги задействат при отсъствието на съпровождащо съоръжение от Siemens.

Могат ли руснаците без Siemens

Данни на Reuters демонстрират, че никоя компания в Русия не е съумяла да го направи без присъединяване на Siemens. Десетима експерти, с които организацията е разговаряла, споделят, че това би било съществено инженерно предизвикателство, което ще е механически комплицирано, скъпо и създаващо правни проблеми. Но болшинството от тях споделят, че такава интервенция е допустима, без значение че не е юридически сходен опит до момента. " Интеравтоматика " е била наета от кримската централа точно с тази цел, макар че Siemens е получила документално увещание от сдружението, че няма да взе участие в действия на Крим.

В Русия опит с турбини на Siemens има ROTEK, част от холдинга Renova на милиардера Виктор Векселберг. Фирмата обслужва 13 газови немски турбини, сходни на тези, оказали се в Крим, които са в централи, благосъстоятелност на " Газпром ". И двете компании рискуват нови наказания от Европейски Съюз и Съединени американски щати, в случай че се потвърди, че вземат участие в нарушение на глобите.Моделът SGT5-2000E, за който става дума, не е от най-новите, в Русия има най-малко 18 такива турбини, т.е. и задоволително експерти, които биха могли да опитат да започват турбините в Крим. Но елементите работят със програмен продукт на Siemens, обособени съставни елементи би трябвало да се подменят след 3-4 години употреба, а в Русия няма техни производители. Това значи, че се постанова да се вършат опити за покупки през медиатори, да се търсят заместители от Китай или руснаците да пробват сами да изработят съставените елементи.

Ключови акционери в Siemens поддържаха дейностите на управлението. Макс Андерл от UBS Asset Management - един от 20-те водещи акционери, разяснява, че компанията би могла да си изиска назад турбините, само че в случай че руснаците не сътрудничат, съвсем нищо не може да се направи. Siemens още веднъж предложи да изкупи назад турбините и приключи контракта си с държавната " Технопромекспорт ", с която се съди да спре нови доставки за Крим и да върне турбините в централата на Таманския полуостров, за която бяха предопределени. Евгений Родин от правната адвокатска фирма Vegas Lex в Москва допуска, че до момента в който върви правосъдният иск да се спре монтирането на турбините, те към този момент ще са конфигурирани. Русия продължава с проектите си да построи две електроцентрали в Крим, съобщи зам.-министърът на енергетиката Андрей Черезов, представен от РИА " Новости ".

КАРЕ
170 години бизнес в Русия

Siemens има бизнес в Русия от основаването си преди 170 години, като работи главно в енергетиката и жп превоза. Напоследък има закъснение в деловите връзки, главно поради резултата върху съветската стопанска система от намалените цени на петрола и резултата от глобите на Запада. Миналата година продажбите са достигнали 1.2 милиарда евро, което е към 2% от всички продажби на компанията.

Не е ясно дали Москва може да " накаже " Siemens, като приключи съдействието в други браншове. Една от огромните покупко-продажби е обвързвана с влакове за високоскоростната линия " Сапсан " на стойност повече от 1 милиарда евро и период от 30 години. На съветска територия има и взаимно сдружение за произвеждане на пътнически влакове, от което оповестиха, че вкарват спомагателен надзор, с цел да не попадне оборудването в региони, за които не е категорично посочено в договорите.Но Siemens би трябвало да обясни за какво е подписала през 2015 година контракт за Топлоелектрическа централа в Таман, откакто още тогава е било ясно, че на тази централа не ѝ трябват толкоз турбини и съветски медии настойчиво пишеха, че оборудванията ще са за Крим, където таман е почнало строителството на нови централи. През юни 2016 година състезанието за таманската Топлоелектрическа централа е преустановен, тъй като никой не желае да взе участие (в бизнес средите знаят, че обектът е противоречив и тъй като токът ще се изнася извънредно за Крим), а турбините на Siemens са оповестени за продажба с предизвестие купувачът да не ги изпраща на анексирания полуостров. През декември 2016 година германците стопират доставките на съоръжение на турбините и " Технопромекспорт " по този начин и не съумява да ги продаде. През юли 2017 година Siemens публично афишира, че елементите ѝ са се оказали в Крим и че компанията е " тежко излъгана ". От Кремъл дадоха отговор, че на полуострова се инсталират " турбини съветско произвеждане, съединени от съветски компании ". Санкциите на Европейски Съюз не разрешават на европейски компании да трансферират технологии и съоръжение в Крим, само че не и на съветските им поделения - евентуално тази " малка врата " е употребила Москва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР