Електронните винетки, купени от български и чуждестранни собственици на леки или тежки

...
Електронните винетки, купени от
български и чуждестранни собственици на
леки или тежки
Коментари Харесай

Купените е-винетки за 2019 г. са за над 392 млн. лв.

Електронните винетки, купени от български и задгранични притежатели на леки или тежки транспортни средства през 2019 г., са на стойност над 392 млн. лева Това е с около 35 млн. лева повече от постъпленията от винетни стикери през 2018 година Към приходите от такси за прилагане на платената пътна мрежа би трябвало да се прибавят и над 7 млн. лева от наказания - компенсаторни такси и санкции.

Общо 8,233 млн. броя е-винетки са купени през цялата 2019 година, от които близо 6 млн. бр. са за леки коли. Още над 200 000 собственици на пътни транспортни средства имат е-винетки, отпуснати от Агенцията за социално подкрепяне.

Приходите от леки коли за ползване на пътната мрежа са близо 270 млн. лева, а от тежките коли – към 122 млн. лева

Камионите и рейсовете са предпочитали дневни е-винетки, изключително тези с чуждестранна регистрация, за които България е единствено част от маршрута им. Шофьорите на леки коли са предпочитали седмични е-винетки, следвани от годишни и от месечни. Уикенд винетката, която за първи път беше въведена през 2019 година, е определена от малко над 600 хиляди души. Близо половината от тях са водачи на транспортни средства с чуждестранна регистрация, като от тях най-много са от Румъния и от Германия, следвани от Гърция.

Българските притежатели или ползватели на пътни транспортни средства са купили над 5 млн. бр. е-винетки от всички над 8 млн. бр., като за леки коли са били повече от 4 млн. бр. Те са били на стойност близо 234 млн. лева от всичките над 317 млн. лева платени за е-винетки от български ползватели.

Февруари е месецът, в който са купени най-много е-винетки от български шофьори – над 700 хиляди бр. Общо през първите два месеца на годината над 1,434 млн. броя превозни средства с българска регистрация са получили правото да ползват платената пътна мрежа против 117 млн. лева

За цялата 2019 година за леки и тежки автомобили с задгранична регистрация са купени близо 3 млн. е-винетки на стойност 79 млн. лв. Най-голям е бил ползата през летните месеци – юли и август. Броят на е-винетките, получени от пътни превозни средства с непозната регистрация през юли е повече от тези, купени за пътни превозни средства с българска регистрация. Общо близо 1 млн. е-винетки са продадени на чужденци за двата месеца, на стойност повече от 21 млн. лева

От всички пътни транспортни средства с чуждестранна регистрация, най-много е-винетки са купили тези от Турция, Румъния, Гърция и Германия. Българските камиони и рейсове са взели над 1,2 млн. броя е-винетки за цялата 2019 година на стойност над 83 млн. лева, тези от Турция – над половин милион е-винетки за близо 17 млн. лв. Румънските транспортни средства са най-многобройните от всички с чуждестранна регистрация, платили за ползване на пътната мрежа, само че измежду тях преобладават леките коли – близо 600 хиляди броя е-винетки на стойност над 10 млн. лева

Цените на е-винетките за 2020 година остават същите като през 2019 година След въвеждането на тол системата пътните превозни средства с обща механически допустима максимална маса над 3,5 т ще преминат от винетна такса на тол такса т.е. ще плащат за прилагане на пътната мрежа на база на изминато разстояние.

Напомняме на потребителите да бъдат внимателни при въвеждането на данните на автомобила и интервала на годност на новата е-винетка. Електронната система не разрешава корекции при положение на грешки.

На уеб страницата www.bgtoll.bg в секцията “Въпроси и отговори “ има подробни инструкции за плащането на пътната такса.

Необходимо е потребителите внимателно да преглеждат и ревизират въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и интервала на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат.

Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, по този начин и на латиница, само че би трябвало да подхожда на символите в самия регистрационен номер. Въвеждат се единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или период, те не се вкарват.

На уеб страницата www.bgtoll.bg може да се провери валидността на е-винетките – както на купените от притежателите или ползвателите на транспортни средства, така и на отпуснатите посредством Агенцията за социално подкрепяне, а също и на тези, в случай на пререгистрация на автомобила.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР