Електронните цигари да бъдат забранени на закрити обществени места. За

...
Електронните цигари да бъдат забранени на закрити обществени места. За
Коментари Харесай

Забрана на електронни цигари на закрито?

Електронните цигари да бъдат неразрешени на закрити публични места. За това упорстват от организацията ``България без дим`` и оферират възбраната да включва също наргилета и нагреваеми артикули. Правителството към този момент предложи да не се продават електронни цигари с усет. Ако тези хрумвания бъдат признати, изделията няма да се оферират в магазини и уеб сайтове от 1 януари следващата година.

През последната година от ден на ден малолетни всеобщо купуват заместващи цигарите произведения с високо наличие на никотин. Организацията " България без пушек " от години упорства електронните устройства да бъдат неразрешени на закрити публични места, каквато процедура към този момент има в Ирландия, Франция и Скандинавските страни.

" В момента следва разискване на повишението на акцизите на тези произведения, които не съдържат дори никотин в тях, което е доста рационално, тъй като и дребните деца се пробват да копират това и употребяват такива устройства. Това може би ще влезе посредством промени в закона за здравето. За в този момент сме го предложили единствено на министерството на опазването на здравето имали сме и диалог с заместител министри ", сподели доктор Гергана Гешанова.

Основният проблем при електронните произведения са ароматизаторите, които водят до висок риск от белодробни и сърдечно съдови болести.

" Тези младежи живеят в мит, че те са безвредни. Когато нагрее батерията, всички тези токсични субстанции се изпаряват и се одобряват в дихателната система. В последно време обаче се продават вейпове, които са със синтетично вещество, което е сходно и аналогично на тетрохидроканабинола, който въздейства доста мощно на централната нервна система ", изясни доктор София Ангелова - пулмолог.

В момента възбрана за пушене на електронни цигари има в градския превоз, метрото, както и в огромна част от самолетните компании.

" Аз съм срещу пушенето на цигари на закрити места, тъй като чисто от здравословна гледна точна е по-добре хората да не пушат ", разяснява Методи Недев.

" Както са неразрешени елементарните цигари и електроните не е редно да се пушат ", означи Ана Методиева.

" Трябва в действителност доста съществени наказания, само че не знам това по какъв начин би се случило. Успех на тези, които биха се заели с това нещо ", счита Милена Алексова.

Проучване на Националния център за публично здраве демонстрира, че в България 46% от дамите и 41% от мъжете употребяват тези устройства.

Автор: Тереза Кънчева




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР