Електронните книги бавно изместват печатните и за първи път ги

...
Електронните книги бавно изместват печатните и за първи път ги
Коментари Харесай

Защо печатните книги никога няма да бъдат изместени от електронните

Електронните книги постепенно изместват печатните и за първи път ги надминаха по продажби през 2011г, а наклонността продължава.

За тези, които към момента избират мастилото върху хартия, вместо на екрана, това може да звучи депресиращо. Може би обаче има съображение да се надяваме, че електронните и печатните книги ще имат блестящо бъдеще дружно, тъй като макар всички чудесни неща при електронните – улеснение, многообразие, подвижност, мултимедия – към момента има някои съществени качества, които те в никакъв случай няма да имат.

Книгите имат физическа хубост

Не, че електронните не могат да бъдат красиви, само че там капацитетът е към момента неосъществен, а при печатните от дълго време сме го постигнали. Книжната корица от дълго време се е трансформирала в маркетингов инструмент. Тя би трябвало да притегля вниманието от мястото си на лавицата. Поради тази причина най-хубавите корици са красиви творби на изкуството. В цифровия свят това се губи.

Книгите имат самостоятелна значителност

Любимите ви книги ви дефинират като човек, до момента в който цифровите не наподобява да основават толкоз дълбоки и значими връзки.

Дори в далечното бъдеще е малко евентуално цифровите книги да станат персонални артефакти по метода, по който печатните са през днешния ден за нас. Печатът има стойност като нещо оставащо във времето, а пикселите са краткотрайни. Книгите съществуват от доста от дълго време и с тях имаме по-дълбока връзка.

Книгите са колекционерски

Печатните книги могат да бъдат редки, което значи, че вашето копие е неповторимо до някаква степен. За читателите, които в действителност обичат някои книги, електронната версия не е съответен заместител на физическата.

Печатните книги може да имат орис съща като на музикалните плочи – нищо не може да замести звука от тях и хората до ден-днешен ги събират. Все отново не можеш да наредиш в домашната библиотека електронните си книги и да им се възхищаваш.

Книгите са носталгични

Когато се зададе въпросът кое избират хората – печатни или електронни книги – тези, които се придържат към обичайните, постоянно приказват за неща като миризма, чувство за досег и тежест.

От друга страна пък не можем да отречем, че електронните книги имат доста преимущества. По-удобни са за подбиране на сбирките, могат да съберат голямо количество информация и в общи линии можете да носите цялата си библиотека с вас където и да отидете. И да – продажбите на печатните книги ще продължат да падат, а тези на електронните – да се качват. Повечето хора ще имат доста малко или никакви печатни книги, а тези, които ще имат такива, най-вероятно ще са красиви колекционерски издания.

Но да не бъркаме това със случая на MP3-ките заместващи CD-то или CD-то заместващо аудио касетките. Електронните книги не са просто по-добър формат, заместващ към този момент стар подобен – те са напълно ново преживяване.

Изборът сред електронните и печатните книги не е взаимоизключващ се. Не е нужно печатните да изчезнат, с цел да се повдигнат електронните. Печатните са за хора, които обичат печатни книги, а цифровите за хора, които обичат цифрово – толкоз е просто.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР